Pretraga tekstova
Stagnacija u rastu biljke nakon pikiranja obično nije razlog za paniku, pogotovo ako biljke izgledaju zdravo. Evo nekoliko razloga zašto se to može dogoditi.
Oni koji se odluče sami proizvoditi presadnice iz sjemena, često se nakon pikiranja mogu susresti s pojavom privremenog "prestanka" rasta biljki. Obično nije razlog za paniku, pogotovo ako su biljke normalne boje, ako izgledaju zdravo i bez deformacija, a donosimo nekoliko razloga zašto se to može pojaviti.
Vrlo vjerovatno da se radi o prirodnoj pauzi nakon presađivanja odnosno pikiranja. To je klasično ponašanje kod, na primjer, paradajza - kad ga presadite u čašu, on najprije zaustavi rast nadzemnog dijela, fokusiraju se na razvoj korijena u novom prostoru, pa tek onda nastave rasti u visinu.
Naime, korijen treba vrijeme da se "primi" i počne ponovo upijati vodu i hranjiva. Taj "transplantacijski šok" može trajati nekoliko dana do sedmice. Samo ih pustite - kad se oporave, krenut će rasti još jače (uz osigurane optimalne uvjete temperature, svjetla i vlage).
Drugi razlog može biti nedostatak prostora za korijen - ako su predugo u maloj čaši, korijen može postati zbijen i tada biljka stane s rastom jer nema gdje dalje. Presadite ih u veću posudu čim vidite da korijen izlazi kroz rupice na dnu čaše ili kad rast uspori.
Može se dogoditi i da biljke imaju premalo svjetla jer ne može fotosintezom proizvesti dovoljno energije. Držite ih na jakom dnevnom svjetlu (idealno južni prozor) ili koristi grow lampe ako su u zatvorenom i tamnom prostoru.
Uzrok stagniranja s rastom može biti i temperaturni stres. Ako su u prehladnoj prostoriji ili blizu prozora gdje noću padne temperatura, to može usporiti rast. Idealna temperatura je oko 20-25°C danju, a ne ispod 15°C noću.
Važno je spomenuti i da previše vode guši korijen, a premalo isušuje, stoga je potrebno optimalno zalijevanje - zalijevajte kad se gornji sloj zemlje osuši na dodir, ali ne čekajte da se posve osuši.
Sada je važno biti strpljiv, da se biljka prilagodi na nove uvjete kako bi nastavila s rastom i kako bi uskoro bila spremna za presadnju u vrt.
Tagovi
Presadnice Transplantacijski šok Presadnja Pikiranje Nedostatak prostora
Autorica
Više [+]
Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabu... Više [+]
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti
Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabuke, kruške, šljive i drugo sezonsko voće. Plodove uništavaju snažnim čeljustima, ostavljajući ih neupotrebljivim, što voćarima nanosi značajne gubitke.
Osim štete u voćnjaku, stršljenovi su i ozbiljna opasnost za ljude. Njihov ubod može izazvati jaku bol, otok, alergijsku reakciju, a u težim slučajevima čak i životnu ugroženost. Za razliku od pčela, stršljen može ubosti više puta, pa susreti s njima nisu nimalo bezazleni.
Jednostavna zamka od plastične flaše
Srećom, postoji vrlo jednostavan način da se smanji njihov broj u voćnjaku – zamka od obične plastične flaše. Postupak je brz i ne zahtijeva posebne troškove:
Flašu prerežite nešto iznad pola.
Gornji dio okrenite naopako i vratite u donji dio, tako da otvor formira lijevak prema unutra.
Zamku okačite na stablo voćke ili postavite u blizini.
Kao mamac sipajte malo piva ili voćnog soka – najbolje rezultate daje pivo.
Privučeni mirisom, stršljenovi lako ulaze u zamku, ali put nazad ne mogu pronaći. Nakon samo nekoliko sati u njoj se može primijetiti veliki broj uhvaćenih insekata.
Efikasna i sigurna metoda
Ova metoda je jednostavna, jeftina i efikasna, a pri tome ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude. Postavljanjem nekoliko ovakvih zamki voćari mogu značajno smanjiti broj stršljenova i sačuvati svoje voće, ali i sigurnost u voćnjaku.