Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest plavog jezika
  • 07.09.2016. 10:00

Stada ovaca oboljela od bolesti plavog jezika

Bolest plavog jezika pojavila se na dvije farme u Mostaru i Stocu te na jednoj u Tomislavgradu.

Foto: budabar/Bigstockphoto
  • 1.409
  • 66
  • 0

Bolest plavog jezika pojavila se i u Hercegovačko-neretvanskoj te u Hercegbosanskoj županiji. Kako doznaje vecernji, u petak su u Ured za veterinarstvo BiH dostavljene analize uzoraka s dviju farmi s područja Hercegovačko-neretvanske županije koje su pozitivne na bolest plavog jezika.

Bolest se, tvrde, pojavila na dvije farme u Mostaru i Stocu, a oboljela su stada ovaca. Riječ je o farmama koje se nalaze na području koje graniči s Republikom Srpskom. Jučer je potvrđeno da se bolest pojavila i na jednoj farmi u Tomislavgradu. Kada je riječ o farmama na području HNŽ, uzeta su po dva uzorka s obje farme te je analizama utvrđeno kako su svi uzorci pozitivni. Zasad, dodaju, nije poznato koliko je ukupno grla oboljelo i na koja se sve područja u BiH bolest proširila.

Podsjećamo, Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske nedavno je objavilo da je bolest "plavog jezika" ograničena na dva domaćinstva na području Foče, te na području Nevesinja, da se radi o malom broju oboljelih životinja i da bolest nije eskalirala.

Zasad nije poznato koliko je ukupno grla oboljelo i na koja se sve područja u BiH bolest proširila.

Inače, bolest plavog jezika je virusna ne-kontagiozna zarazna bolest domaćih (ovce, koze i goveda) i divljih preživača. Ne prenosi se kontaktom između životinja već virus prenose komarčići (Culicoides). Od bolesti plavog jezika ne obolijevaju ljudi, a bolest se suzbija zbog utjecaja na stočarstvo i zdravlje životinja.

Ne prenosi se kontaktom između životinja

Klinički znakovi bolesti najčešći su i najizraženiji u ovaca. Oboljele životinje imaju povišenu temperaturu, dišne smetnje, ubrzano disanje i otekline vrata i glave. U unutrašnjosti usne šupljine imaju točkasta krvarenja, površinska, a zatim i dublja oštećenja te krv u slini, crvenilo i krvarenja po koži, pojačano slinjenje, iscjedak iz nosa i očiju. Rijetko se može vidjeti tzv. plavi jezik. Bolest se pokazuje i kroz upalu papaka, papci su bolni i topli, ovce šepaju i pretežno leže. Duljim tijekom bolesti životinje su potištene, slabe i mršave, a runo pada u pramenovima.

U goveda i koza u pravilu nastaje skrivena infekcija bez vidljivih kliničkih znakova.

Foto: budabar/Bigstockphoto


Tagovi

Bolest plavog jezika Zaraza Ovce Hercegovina


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]