Istraživanje je pokazalo i nizak nivo informisanosti i znanja o GM hrani među građanima BiH, čak i u kategoriji mlađe populacije i studenata.
Većina od 1.000 ispitanih bh. potrošača protiv je upotrebe genetskog inženjeringa u poljoprivredi i proizvodnji hrane (70%). Oko 90% ispitanika su spremni platiti više za hranu koja nije genetski modifikovana, a većina ljudi vjeruje da hrana proizvedena u BiH nije genetski modifikovana.
Istraživanje također pokazuje nizak nivo informisanosti i znanja o GM hrani među građanima BiH, čak i u kategoriji mlađe populacije i studenata.
Rezultati su to Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine i Njemačkom organizacijom za međunarodnu suradnju (GIZ), koja je kroz projekat "GMO-free kvalitetna soja iz Dunavskog regiona", koji provodi Vlada Njemačke, organizirala treći informativni događaj o relevantnosti i trenutnoj situaciji u vezi sa genetski modificiranim organizmima (GMO) u Bosni i Hercegovini.
Glavni cilj ove manifestacije bio je podizanje svijesti javnosti o trenutnoj situaciji o GMO proizvodima u BiH, uključujući i novu situaciju vezano za uvoz, da predstavi rezultate nedavnog istraživanja o percepciji potrošača koja se odnosi na genetski modifikovanu hranu i hranu za životinje, te da se predstavi i promoviše namjera uvođenja označavanja genetski nemodifikovane hrane u BiH i značaj označavanja kao mogućnost izbora potrošačima.
Foto: Bigstockphoto/igor stevanovic
Tagovi
Autorica