Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata poticaja
  • 27.05.2016. 12:00

Za poticaje i dalje duguju 25 miliona KM

Kredit, sredstva od MMF-a ili novac koji bi se našao putem rebalansa proračuna, opcije su kojima bi se mogao sanirati dug iz prethodnih godina.

Foto: fmpvs.gov.ba
  • 506
  • 19
  • 0

Nalozi za isplatu poticaja za poljoprivrednike svakodnevno se unose u federalni trezor, a prema planiranom ovaj je mjesec isplaćeno 7,9 milijuna KM poticaja za poljoprivredu iz programa za 2016. godinu.

Poticaji za ovu godinu 65,8 miliona KM

Naime, kako je izvijestilo Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, 20. maja isplatili su 1,6 miliona KM, 25. maja su nastavljene isplate i na banke su dostavljeni nalozi za isplatu ukupno 5.099.416,67 KM, a jučer je uplaćeno dodatnih 2.861.536,94 KM.

Program za isplatu poticaja u ovoj godini, kako doznaje Dnevni avaz, težak je 65,8 milijuna KM. Od toga, 10,3 milijuna KM bit će isplaćeno za biljnu proizvodnju, 50 milijuna KM za animalnu proizvodnju, 3,4 milijuna za ostale vrste podrški poput proizvodnje orijentirane izvozu.

Riješiti dug iz protekle dvije godine

No, najveći problem ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Šemsudinu Dediću predstavlja dug naslijeđen iz prethodnog saziva Vlade - zbog kojeg poljoprivrednici i prosvjeduju na graničnom prijelazu Izačić, a koji sada iznosi oko 25 miliona KM.

Ministarstvo stoga priprema materijal za tematsku sjednicu Vlade FBiH na kojoj se trebaju naći modaliteti za potpuno saniranje duga. Opcija su kreditno zaduženje, sredstva od MMF-a ili novac koji bi se našao putem rebalansa proračuna.

Odobreni poticaji za 82.507 poljoprivrednika

Dnevni avaz je došao do spiska poljoprivrednih proizvođača kojima su za prošlu godinu odobrene novčane podrške. Prema njima, na području Federacije odobreni su poticaji za ukupno 82.507 poljoprivrednika i pravnih subjekata.

Najviše ih je iz Unsko-sanske županije, 25.264. Na drugom mjestu je Tuzlanska sa 19.577 proizvođača, a na trećem Srednjobosanska županija, s 13.791 poljoprivrednika kojem su odobreni poticaji.

U Zeničko-dobojskoj županiji poticaji su odobreni za 9.849 poljoprivrednika, a u Hercegbosanskoj za 9.151. Posavska županija dobila je poticaje za 2.037 poljoprivrednika, Županija Sarajevo za ukupno 1.522, Zapadnohercegovačka za 650 poljoprivrednih proizvođača, a Hercegovačko-neretvanska za njih 670. Najmanje ih ima Bosanskopodrinjska županija, ukupno 77 poljoprivrednika.

Foto: fmpvs.gov.ba


Tagovi

Poticaji Isplata Šemsudin Dedić Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.