Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sporazum o stabilizaciji
  • 04.11.2016. 16:00

Negativne učinke SSP-a sanirati paketima podrške?

Na koje načine će se pomoći poljoprivrednicima da prevaziđu negativne efekte SSP-a, znat će se nakon 9. novembra kada se u Ministarstvu za hranu i poljoprivredu SR Njemačke održava sastanak.

Foto: vladars.net
  • 120
  • 5
  • 0

​Kako prevazići negativne efekte primjene adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, tema je kojom se od potpisivanja bave Ministarstva poljoprivrede.

Tako se ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prof.dr Stevo Mirjanić sastao sa predstavnicima Saveza poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, kao i sa predstavnicima republičkih udruženja poljoprivrednih proizvođača (mlijeka, voća, povrća, zajednice živinara, peradara, uzgajivača svinja) s kojima je razmatrao platforme za nastup predstavnika Ministarstva na predstojećem sastanku u Ministarstvu za hranu i poljoprivredu Savezne republike Njemačke.

Sastanak u Njemačkoj 9. novembra

Podsjećamo, navedeni sastanak je epilog prethodnih razgovora sa predsjednikom Miloradom Dodikom, saveznim ministrom za hranu i poljoprivredu Republike Njemačke, Kristianom Šmitom i sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja iz Republike Srpske. Na prethodnom sastanku sa svim predstavnicima vlasti u BiH i predstavnicima poljoprivrednika 13. jula u Sarajevu, najavljena je podrška poljoprivrednom sektoru BiH za prevazilaženje negativnih efekata primjene adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Predstavnici udruženja poljoprivrednih proizvođača jednoglasno su podržali platformu, koja je orijentisana oko sljedećih elemenata:

  • finansijski paket podrške za poljoprivrednu proizvodnju,
  • rješavanje tržišnih viškova poljoprivrednih proizvoda i
  • investicije u oblasti prehrambene industrije.

U okviru platforme planirana je podrška ruralnom razvoju. Sastanak u Ministarstvu za hranu i poljoprivredu SR Njemačke zakazan je za 09.11.2016 godine. Na sastanak su osim predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, pozvani i predstavnici ministarstva na nivou FBiH kao i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Foto: vladars.net


Tagovi

SSP Negativni efekti Sastanak Njemačka Podrška


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.