Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljka srijemuš
  • 13.04.2016. 08:00

Srijemuš - ukusna biljka koja liječi!

Kao salata, tajni sastojak ukusne pite, pa i prirodni lijek, biljka srijemuš se sve češće nalazi na ovdašnjim trpezama. Nijedna biljka ne čisti tako dobro probavni sustav i krv, kao što to čini srijemuš.

  • 4.656
  • 257
  • 0

U proljeće je najdjelotvornija, a ova biljka iz porodice luka, predstavlja savršeni čistač krvi od otrova koji su se tokom zime nagomilali u organizmu. I ovog ranog proljeća srijemuš krasi tezge na pijacama.

Srijemuš se bere ručno, uglavnom srpovima. Problem je što njegova berba traje kratko, mladi listovi brzo se osuše i izgube ukus.

Poznat još i kao medvjeđi luk

Srijemuš je još poznat i pod nazivima divlji i medvjeđi luk. Zašto medvjeđi? Medvjeđi luk je dobio naziv zahvaljujući medvjedu kojem je to prvi proljetni obrok. Medvjed nakon dugog zimskog sna treba nešto brzo za okrjepu, a medvjeđi luk mu pruža sve ono što mu treba.

Iako su poznati zdravstveni benefiti ove biljke i aroma koja neodoljivo podsjeća na nešto blažu verziju bijeloga luka, srijemuš još uvijek na jelovnicima nema ono mjesto koje zaslužuje. Ali s vremenom se to polako mijenja pa je za vjerovati da će i srijemuš uskoro biti na jelovniku sve većeg broja domaćeg stanovništva. Ipak, važno je upozoriti, ukoliko krenete u potragu za ovom poslasticom, ne bi li obogatili pokoji recept, budite oprezni, jer ljudi znaju ovu biljku zamijeniti s otrovnim biljkama.

Ubojica otrova, djelotvoran u kuhinji

Upravo ti vjesnici proljeća, mladi listovi srijemuša su najukusniji i najzdraviji, kažu nutricionisti. "Stari listovi srijemuša imaju ljući i oporiji ukus, tako da se lišće ove biljke najčešće koristi za pripremu salate. Srijemuš se takođe može koristiti za regulaciju krvnog tlaka, smanjenja masnoće u krvi, protiv crevnih parazita, i jedna od najvećih vrijednosti te namirnice jest vitamin C koji je neophodan za liječenje proljetnog umora, jer preko zime se uglavnom koriste namirnice koje su termički tretirane i na taj način se smanjuje jedan dio vitamina, a ovo je svježa namirnica koja na lijep način osvježava jelovnik", ističe Snežana Ralić Maričić, nutricionistica.

Sa branjem listova prestaje se čim biljka počne cvjetati, ali se zato lukovice skupljaju u ljetnjim i jesenskim mjesecima i služe za pripremu različitih lijekova. Od srijemuša se može raditi i kruh. Dovoljno je da se sjeckani srijemuš pomješa sa oštrim i integralnim brašnom i dalje radi po uobičajenom receptu za kruh.


Povezana biljna vrsta

Salata

Salata

Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosječno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih tvari i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Tagovi

Povrće Salata Ljekovita biljka Bijeli luk Lijek Srijemuš Vijesnik proljeća Snežana Ralić Maričić


Autorica

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dijete sa sela i entuzijast u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.