Pretraga tekstova
Problemi koji se javljaju kod rezidbe u zimskim mjesecima nastaju najviše zbog zahlađenja, ali i zbog jakih, hladnih vjetrova. Naročitu pažnju treba obratiti na temperaturu na kojoj obavljamo rezidbu
 
        Rezidba voćnih stabala daje oblikovane i zdrave krošnje, a njime utičemo i na odnos korijena i vegetativne mase te rodnost. Uklanjanjem suvišnih grana svjetlost prodire u sve dijelove krošnje, poboljšava se ventilacija, a štetočine i prouzrokovači oboljenja nemaju povoljne uslove za svoj razvoj.
Za biljke je najbolje da se rezidba obavlja kada lišće opadne i stabla miruju. Gledajući na fiziološke procese u ovom periodu nastaje najmanji stres od rezidbe, a rane lakše zarastaju.
Voćari amateri, koji nemaju veliki broj stabala, mogu tokom kasne jeseni da obave sanitarnu rezidbu. Tada se uklanjaju slomljene, oštećene i suhe grane, ako vidimo simptome oboljenja ili napada štetočina, mumificirane plodove.
Prava rezidba se ostavlja za rano proljeće, dok voćke još miruju, a vegetacija nije krenula. To daje mogućnost odabira, hoće li biti blaga ili jaka, u skladu sa prirodom. Zimi može doći do izmrzavanja rodnih pupoljaka i ako smo uradili jaku rezidbu možemo ostati bez uroda. Njezinim odlaganjem možemo provjeriti da li je došlo do izmrzavanja pupoljaka i prilagoditi rezidbu.
Za velike plantaže uobičajeno je da rezidba traje skoro cijele zime, kada je dan vedar i suh, bez padavina. U ovom periodu je lakše pregledati u kakvom je stanju krošnja, utvrditi položaj grana, otkriti probleme koji su nastali i koje možemo otkloniti. Samo drvo se lakše siječe. Za amatere u ovom periodu je značajno da imaju više vremena da se posvete ovom poslu.
Ono što je dobro kod rezidbe u zimskom periodu je da se smanjuje rizik od infekcija, štetočine, u većini slučajeva, miruju. Istovremeno možete pregledati da li su glodari i druge štetočine prisutni u voćnjaku. Miševi, zečevi i srne mogu nanijeti veliku štetu, najviše mladim stablima.
Problemi koji se javljaju kod rezidbe u zimskim mjesecima nastaju najviše zbog zahlađenja, ali i zbog jakih, hladnih vjetrova. Naročitu pažnju treba obratiti na temperaturu na kojoj obavljamo rezidbu, a najbolje je kada je iznad 0ºC. U uslovima negativne temperature, naročito ispod -5ºC, dolazi do oštećenja tkiva i takve rane su podložne pojavi raznih infekcija. Izbjegavajte rezidbu po mrazu i negativnim temperaturama, jer grane postaju lomljive, pucaju, javljaju se oštećenja reznog mjesta u vidu pukotina ili čireva.
Bitno je o kojoj vrsti ili sorti se radi. Toploljubive je bolje ostaviti za rano proljeće, to se u prvom redu odnosi na trešnje, kajsije i rane šljive. Takođe, tada se orezuju stabla koja su obilno rodila, oslabljena zbog napada štetočina ili pojave oboljenja, tek posađene sadnice i stara stabla koja su počela da odumiru.
Tagovi
Rezidba voćaka Zimska rezidba Rezidba krošnje Rezidba grana Temperatura za rezidbu Prava rezidba Proljetna rezidba Mirovanje voćaka Voćnjak zimi Radovi u voćnjaku
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Raste broj voćnjaka u Vlasenici: Podijeljeno 4.800 sadnica za 70 poljoprivrednika
                
                
                
                    Raste broj voćnjaka u Vlasenici: Podijeljeno 4.800 sadnica za 70 poljoprivrednika
                     Sadnja maline u jesen: Zašto je sada pravo vrijeme?
                
                
                
                    Sadnja maline u jesen: Zašto je sada pravo vrijeme?
                     Kako izgledaju plantaže kafe? Evo kako se proizvodi sirovina za naš omiljeni jutranji napitak
                
                
                
                    Kako izgledaju plantaže kafe? Evo kako se proizvodi sirovina za naš omiljeni jutranji napitak
                     Kakvo zemljište voli kajsija i šta treba znati prije podizanja zasada?
                
                
                
                    Kakvo zemljište voli kajsija i šta treba znati prije podizanja zasada?
                    Uživajte u naboljim kadrovima #RuralFoto 2025 💚
                                                        Vedran Stapić
                                                        
                            
                            prije 3 tjedna
                        
Čestitke, sjajni kadrovi 💚 promocija ruralnih prostora Čestitke, sjajni kadrovi 💚 promocija ruralnih prostora
                                                        Mirela Benko
                                                        
                            
                            prije 3 tjedna
                        
Predinve slike,a svaka je lijepa na svoj način. Čestitam svima od ❤️ Predinve slike,a svaka je lijepa na svoj način. Čestitam svima od ❤️
 
