Pretraga tekstova
Problemi koji se javljaju kod rezidbe u zimskim mjesecima nastaju najviše zbog zahlađenja, ali i zbog jakih, hladnih vjetrova. Naročitu pažnju treba obratiti na temperaturu na kojoj obavljamo rezidbu
Rezidba voćnih stabala daje oblikovane i zdrave krošnje, a njime utičemo i na odnos korijena i vegetativne mase te rodnost. Uklanjanjem suvišnih grana svjetlost prodire u sve dijelove krošnje, poboljšava se ventilacija, a štetočine i prouzrokovači oboljenja nemaju povoljne uslove za svoj razvoj.
Za biljke je najbolje da se rezidba obavlja kada lišće opadne i stabla miruju. Gledajući na fiziološke procese u ovom periodu nastaje najmanji stres od rezidbe, a rane lakše zarastaju.
Voćari amateri, koji nemaju veliki broj stabala, mogu tokom kasne jeseni da obave sanitarnu rezidbu. Tada se uklanjaju slomljene, oštećene i suhe grane, ako vidimo simptome oboljenja ili napada štetočina, mumificirane plodove.
Prava rezidba se ostavlja za rano proljeće, dok voćke još miruju, a vegetacija nije krenula. To daje mogućnost odabira, hoće li biti blaga ili jaka, u skladu sa prirodom. Zimi može doći do izmrzavanja rodnih pupoljaka i ako smo uradili jaku rezidbu možemo ostati bez uroda. Njezinim odlaganjem možemo provjeriti da li je došlo do izmrzavanja pupoljaka i prilagoditi rezidbu.
Za velike plantaže uobičajeno je da rezidba traje skoro cijele zime, kada je dan vedar i suh, bez padavina. U ovom periodu je lakše pregledati u kakvom je stanju krošnja, utvrditi položaj grana, otkriti probleme koji su nastali i koje možemo otkloniti. Samo drvo se lakše siječe. Za amatere u ovom periodu je značajno da imaju više vremena da se posvete ovom poslu.
Ono što je dobro kod rezidbe u zimskom periodu je da se smanjuje rizik od infekcija, štetočine, u većini slučajeva, miruju. Istovremeno možete pregledati da li su glodari i druge štetočine prisutni u voćnjaku. Miševi, zečevi i srne mogu nanijeti veliku štetu, najviše mladim stablima.
Problemi koji se javljaju kod rezidbe u zimskim mjesecima nastaju najviše zbog zahlađenja, ali i zbog jakih, hladnih vjetrova. Naročitu pažnju treba obratiti na temperaturu na kojoj obavljamo rezidbu, a najbolje je kada je iznad 0ºC. U uslovima negativne temperature, naročito ispod -5ºC, dolazi do oštećenja tkiva i takve rane su podložne pojavi raznih infekcija. Izbjegavajte rezidbu po mrazu i negativnim temperaturama, jer grane postaju lomljive, pucaju, javljaju se oštećenja reznog mjesta u vidu pukotina ili čireva.
Bitno je o kojoj vrsti ili sorti se radi. Toploljubive je bolje ostaviti za rano proljeće, to se u prvom redu odnosi na trešnje, kajsije i rane šljive. Takođe, tada se orezuju stabla koja su obilno rodila, oslabljena zbog napada štetočina ili pojave oboljenja, tek posađene sadnice i stara stabla koja su počela da odumiru.
Tagovi
Rezidba voćaka Zimska rezidba Rezidba krošnje Rezidba grana Temperatura za rezidbu Prava rezidba Proljetna rezidba Mirovanje voćaka Voćnjak zimi Radovi u voćnjaku
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Pripreme u toku 😇