Pretraga tekstova
Provođenjem preventivne zaštite voćke štitimo od uzročnika krastavosti jabuka, šupljikavosti lišća, paleži cvijeta i rodnih mladica te kovrčavosti lista.
Nakon provedene agrotehničke mjere rezidbe na voćkama (jabuka, marelica, breskva, nektarina, višnja, trešnja, šljiva), a najkasnije do razvojne faze nabubrenih pupova uputno je napraviti zaštitu pripravcima na osnovi bakra (primjer Neoram WG, Nordox 75 WG, Champion, Champion Flow SC, Cuprablau Z, Bordoška juha 20 WP, Cuprocaffaro 50 WP, Rame Caffaro 32 WP).
Navedenim pripravcima uputno je dodati Bijelo ulje ili Mineralno svijetlo ulje za zaštitu od prezimljujućih oblika štetnika (jaja lisnih uši, štitastih uši, crvenog pauka) ili koristiti gotovu tvorničku kombinaciju bakra i mineralnog ulja trgovačkog naziva Crveno ulje.
Provođenjem preventivne zaštite voćke štitimo od uzročnika krastavosti jabuka (Venturia inaequalis), šupljikavosti lišća (Stigmina carpophilla), paleži cvijeta i rodnih mladica (Monilinia laxa) te kovrčavosti lista (Taphrina deformans) na breskvama i nektarinama kojima prijeti zaraza za vrijeme kišnog vremena.
Pripravci na osnovi bakra smiju se koristiti do otvaranja pupova!
Zaštitu napraviti prije najavljenih oborina uz povećani utrošak škropiva prema uputama na etiketi zaštitnog sredstva.
Foto: Bigstockphoto/bigimager
Izvori
Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede
Tagovi
Zaštita voćaka Kovrčavost lista Palež cvijeta Šupljikavost lišća Krastavost jabuka Pripravci na osnovi bakra Palež rodnih mladica
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
U Gradačcu su počele završne pripreme za 52. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive, tradicionalnu privredno-turističku manifestaciju koja okuplja izlagače iz BiH i inostranstva ali i značajan broj posjetila... Više [+]
U Gradačcu su počele završne pripreme za 52. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive, tradicionalnu privredno-turističku manifestaciju koja okuplja izlagače iz BiH i inostranstva ali i značajan broj posjetilaca.