Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 10.07.2015. 15:00
  • Sisačko-moslavačka

Zaštita voćaka od voćnog pauka

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 181
  • 2
  • 0

U nasadima jabuka i dalje bilježimo pojačanu aktivnost jabučnog savijača, stoga je u nasadima, gdje je od posljednje primjene insekticida proteklo više od 14 dana, potrebno ponoviti tretiranje protiv ovog štetnika. Za zaštitu protiv jabučnog savijača preporučujemo Coragen 20 ili Pyrinex 250.

U nasadima gdje je prisutna veća populacija lisnih ušiju ili minera okruglih mina, prednost dajemo insekticidu Calypso SC 480, koji ima dopuštenje za suzbijanje jabučnog savijača, minera okruglih mina i lisnih ušiju.

U razdoblju od 1. do 8. srpnja, prevladavale su maksimalne temperature zraka u vrijednostima iznad 30°C, što je pogodovalo razvoju crvenog voćnog pauka, stoga i dalje upozoravamo na važnost redovite kontrole nasada jabuka. Kritičnim se smatra 8 do 10 pauka po listu. Za suzbijanje crvenog pauka preporučujemo akaricide Demitan, Masai, Zoom 11 SC, Vertimec 018 EC ili Kraft.

Tretiranje protiv krastavosti i pepelnice jabuke, potrebno je prilagoditi zabilježenim količinama oborina. Odabir fungicida izvršite prema preporuci od 26. lipnja.

Krajem lipnja i početkom srpnja, zabilježen je intenzivan let druge generacija šljivinog savijača. Suzbijanje ovog štetnika je važno, jer oštećuje plodove, što je onda ulazno mjesto za razvoj truleži ploda (Monilinia sp.). Za suzbijanje šljivinog savijača može se primijeniti insekticid Coraden 20 SC, karenca je 14 dana. Za suzbijanje truleži ploda mogu se primijeniti Teldor 500 SC (K 3 dana), Switch WG, Signum DF ili Chorus 50 WG. Karenca ovih fungicida je 7 dana.

Podsjećamo da je karenca (K), najmanji broj dana koji mora proći od zadnje primjene sredstva za zaštitu bilja do početka berbe plodova. Pripravke za zaštitu bilja upotrijebite prema uputi proizvođača, a praznu ambalažu zbrinite na propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su na ovoj web adresi.

Suzana Slovic, dipl ing.agr.
E-mail: Suzana.Slovic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Jabuke Jabučni savijač Suzana Slovic Lisne uši Šljivin savijač Mineri okruglih mina Crveni voćni pauk Krastavost Pepelnica Trulež ploda


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.