Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 05.05.2015. 11:00
  • Krapinsko-zagorska

Zaštita nasada jezgričavog voća

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 57
  • 2
  • 0

Posljednja preporuka o zaštiti jezgričavog voća od infekcija fuzikladijem (Venturia sp.) upućena je prije sedam dana. U međuvremenu je palo nešto kiše, te su preventivni pripravci djelomično isprani s biljnih organa, čime je skraćen period preventivne zaštite od infekcija.

Sredinom tjedna su najavljene oborine što će pogodovati infekciji novoizraslih i nezaštićenih biljnih organa. Zato je potrebno prije kiše provesti zaštitu nasada jednim od pripravaka koji su registrirani za suzbijanje fuzikladija jabuke (Venturia inaequalis) i kruške (Venturia pyrina).

Preporučujemo upotrebu pripravaka sistemičnog djelovanja kao što su Score 250 EC, Difcor, Indar 5 EW ili Fond 12 E u kombinaciji s jednim od pripravaka na bazi mankozeba ( Dithane M-45, Pinozeb M-45, Mankozeb, Star 80), ditianona ( Delan 700 WDG) ili kaptana (Merpan 80 WDG), a zbog produžetka preventivnog djelovanja. Navedeni sistemici djeluju i na pepelnicu jabuke (Podosphaera leucotricha)

Pripravci na bazi mankozeba smiju se u sustavu integrirane zaštite bilja koristiti maksimalno tri puta u vegetaciji, ali ne zaredom.

U tijeku je odlaganje jajašaca minera okruglih mina (Leucoptera malifoliella), pa je ovo pravo vrijeme za upotrebu nekog insekticida - regulatora razvoja kao što su Insegar 25 WP ili Runner SC. Kada primijetite prve sitne mine na lišću, mogu se koristiti i Mospilan 20 SP, Calypso 480 SC i Laser KS.

Pratimo i let leptira jabučnog savijača (Cydia pomonella) te ćete o potrebi suzbijanja njegovih gusjenica, biti na vrijeme informirani.

Pripravke koristite isključivo u skladu s uputstvima i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo te sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS-u).

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na linku.

Vodite evidenciju o korištenju sredstava.

Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: sanja.greguric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Jezgričavo voće Fuzikladij Venturia sp. Venturia inaequalis Ventruria pyrina Indar 5 EW Mankozeb Ditianon Kaptan Pepelnica jabuke Podosphaera leucotricha Regulator razvoja Jajašca Mineri okruglih mina


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.