Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrgoračke jagode
  • 13.04.2023. 12:15
  • Splitsko-dalmatinska, Vrgorac

Započela je berba vrgoračkih jagoda, u punom jeku bit će krajem mjeseca

Pokušavamo napraviti lijepu priču s vrgoračkim jagodama jer ovo i je lijepa priča koju treba podržati, kažu nam proizvođači koje su razočarali pojedini medijski natpisi.

Foto: Fb/Udruga Vrgoračke jagode
  • 1.574
  • 161
  • 0

Krenula je berba prvih vrgoračkih jagoda. Doduše, tek 100 do 200 kilograma dnevno dok će ubiranje plodova naše najpoznatije jagode u punom jeku biti za desetak dana. 

Kako nam kažu proizvođači, razočarani su medijskim objavama koje su u prvi plan stavile cijenu od osam eura, a koju dakako treba uzeti s dozom opreza. Kao i svake godine, prve budu i najskuplje, ali nakupci primjerice plate proizvođaču 3,5 do 4 eura po kilogramu, a dok dođe do krajnjeg potrošača - euro po euro, naraste i do ovih osam. 

"Nažalost, takvi nam članci prave lošu reklamu. Da, vrgoračke jesu krenule, ali minimalna količina jer punu berbu očekujemo krajem mjeseca", navodi nam jedan od proizvođača otkrivajući da se ove godine očekuje manji urod, oko 400 tona jer je nažalost smanjen i broj proizvođača. 

Prije svega, smanjen je zbog visokih ulaganja, ali ponajviše problema koji godinama muči sve naše proizvođače. Prekomjeran uvoz i to upravo u vrijeme kada na tržište dolazi domaća bilo jagoda, mandarina, lubenica, jabuka... Imaju informaciju, naime, da je ovih dana uvezeno 300 do 400 tona jagoda. 

"Pokušavamo napraviti lijepu priču s vrgoračkim jer ovo i je lijepa priča koju treba podržati", kaže nam sugovornik napominjući da ove godine prvi slatki plodovi stižu u prozirnim košaricama s logom Vrgoračke Jagode Hrvatska. Lani su bile u zelenoj, godinu prije u plavoj košarici. 

Stigle su prve vrgoračke jagode - znate li kako ih prepoznati?

Kada će prava berba odnosno sezona krenuti, Udruga Vrgoračka jagoda pravovremeno će obavijestiti javnost, a prema njihovim procjenama, očekivanja su da će maloprodajna cijena košarice biti tri eura. 


Tagovi

Vrgoračka jagoda Prve domaće jagode Berba Najbolje jagode na svijetu


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]