Pretraga tekstova
Vremenske neprilike koje su zadesile proizvođače voća i povrća, primorale ih da u većoj mjeri moraju koristiti pesticide. Koliko su oni opasni?
Neuobičajeno loše vremenske prilike ove godine, od čestih padavina do previsokih temperatura dovest će do toga da će poljoprivredni proizvođači u većoj mjeri morati koristiti pesticide. Osim što će cijene voća i povrća ove godine biti više, povećan je i rizik od ostataka pesticida, kao što je nedavno bio slučaj s ajdared jabukama, proizvođača Ogi voće iz Gradiške koje su morale biti povučene s tržišta.
Voćar Nikola Vukota do sada je već 16 puta tretirao jabuke, uključujući preventivnu zaštitu, navodi RTRS. Vukota kaže kako očekuje još barem sedam tretiranja, a pesticide koristi u skladu sa stručnim preporukama i kada se mora.
"Izašli smo iz primarne infekcije tako da onaj tko je dobio ovu bitku, sigurno će dobiti i rat", metaforički pojašnjava Vukota.
Tko može uvesti i distribuirati pesticide te koje stručnjake zaposliti kao savjetodavce, određeno je zakonom, a do kraja godine bi trebala biti održana obuka lica koja se bave prometom fitofarmaceutskih sredstava.
"Nakon toga ćemo krenuti u proceduru sprovođenja obuke korisnika sredstava za zaštitu bilja gdje će biti jasno definisano da će samo oni prođu tu obuku, moći ih i kupiti", kaže Saša Lalić, načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju, Ministarstva poljoprivrede RS.
Samo u ovoj godini Republička inspekcija zabranila je uvoz više od 60 tona mandarina i jagoda. Utvrđivanjem prekomjerne količine aktivne materije carbendazim u jabukama iz Gradiške značit će dodatan posao za inspektore koji najavljuju dodatno uzorkovanje. Stručnjaci kažu da gotovo nema hrane koja nije tretirana nekom hemikalijom ili joj nije dodan aditiv.
Prekomjerna i česta konzumacija hrane koja sadrži i pesticide može dovesti do neželjenih efekata po zdravlje. Riječe je o kumulativnom uticaju različitih hemikalija. Idealno bi bilo, kaže Vesna Petković iz Instituta za javno zdravstvo RS, konzumiranje organskih proizvoda ili barem provesti preventivne mjere.
"Preventivne mjere su prije svega pranje, mehaničko guljenje kore i kada se može, konzumirati termički obrađenu hranu", pojašnjava Petković.
Slučaj jabuka proizvođača iz Gradiške još nije dobio svoj epilog.
Tagovi
Korištenje pesticida Rizik Carendazim Tretiranje pesticidima
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!