Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borovnica
  • 13.12.2017. 09:00

Uzgoj borovnice - prednosti i izazovi

Donosimo vam usporedbu uzgoja borovnice u zemljištu, hidroponskog uzgoja, ali i onog u zaštićenom prostoru.

Foto: Biljana Nenković, Aleksandra Kekić
  • 10.957
  • 204
  • 0

Proizvodnja borovnice bilježi uzlazni trend u svijetu s 525.600 tona prinosa. Najveći proizvođači su SAD, Kanada i Čile, a u Europi su to Poljaci, Nijemci i Francuzi.

Sorta koja je najzastupljenija na plantažama je duke. Ona ima visoku rodnost, rano zri i plod je izuzetne kvalitete. Tu je i bluecrop, sorta koja ima slične karakteristike, ali postoji problem sa skladištenjem. Patriot se također uzgaja, a sazrijeva sedam dana nakon duke sorte. Neke od novih sorti koje proizvođači preporučuju su: draper i huron, koje sazrijevaju oko 15. lipnja, liberty (10. srpnja) i aurora (1. kolovoza).

Borovnica može biti dugovječna, osiguraju li joj se potrebni uvjeti. Najrasprostranjeniji je uzgoj u zemljištu (naslovna fotografija), ali je sve više zainteresiranih i za hidroponski uzgoj.

Uzgoj u zemljištu

Problem s ovim načinom uzgoja je što može doći do zadržavanja vode, a to dovodi do gušenja korijena, prilikom čega se biljka suši (posebno na glinovitim zemljištima).

"Rješenje je u podizanju gredica i otvaranju jamica. Agrotekstil se koristi kao malč, a nikako polietilenska folija, jer se može oštetiti", rekla je na Savjetovanju o suvremenoj proizvodnji voća u Novom Sadu prof. dr Jasminka Milivojević.

Temao uzgoju borovnica u visokim grmovima je zainteresirala okupljene

Dodala je da je izuzetno važan pravilan odabir zemljišta. Borovnica zahtjeva laka i rastresita zemljišta, s pH vrijednostima između 4,2 i 4,8. Preporučuje da se obavi analiza mehaničkog sastava zemljišta, kao i kemijska analiza.

Savjet za sadnju: 3x1 m, odnosno 3.300 biljaka/ha ili 3x1,2 m, odnosno 2.780 biljaka /ha. Očekivani prinos u punoj rodnosti, u petoj vegetaciji, je od 12 do 15 tona.

Hidroponski uzgoj

Hidroponski uzgoj borovnice posebno je razvijen u Austriji. Ovdje je zastupljeno 4.800 biljaka po hektaru, na razmaku 3 x 0,8 metara. Tegle su zapremine 10 litara, a prilikom prorijeđivanja vadi se svaka druga. Presađuju se u veće tegle i premještaju na drugu parcelu.

"Prednost hidroponskog uzgoja je u iskorištavanju nezgodnog zemljišta, povećanju broja biljaka, zaštiti od glodavaca, kao i olakšanom zalijevanju i prihrani. Izazovi se javljaju kod izbora sadnica, teglica, odnosno polipropilenske folije. Posebno je značajan dobar sadni materijal, jer je slabu biljku teško oporaviti", napomenula je Milivojevićeva.

Sadnice borovnice u teglama

Kako se postavljaju tegle?

Prije instaliranja teglica, u red se stavlja agrotekstil, koji se buši na mjestu gdje će doći teglica sa sadnicom. Stavlja se i mreža od pocinčane žice, kao zaštita od glodavaca. Umjesto polipropilenske folije kao tegle, mnogi koriste i vreće od pletenog agrotekstila.

"Supstrat bi trebao činiti 67% do 70% strugotina četinjača, a oko 30% kiseli treset. pH vrijednost bi trebala biti od 2,5 do 3,5. Dodaje se i kvarcni pijesak. Navodnjavanje se provodi sustavom kap po kap, s dva ubodna kapljača za manje tegle, a četiri za veće. Također, koristi se crijevo s kapljačima, s protokom od litre na sat vremena. Gnojidba se obavlja NPK gnojivima, biostimulatorima, magnezij sulfatom, kalij sulfatom, a folijarna prihrana je važna kada postoji problem s usvajanjem, na primjer kalcija ili željezna, preko korijena", objasnila je Jasminka Milivojevć.

Dodala je da je važno raditi kontrolu supstrata, kao i mineralnog sastava listova, da bi se znalo šta je potrebno biljci.

Uzgoj borovnice u zaštićenom prostoru

S obzirom na klimatske promjene, favorizira se zaštićeni prostor. On podrazumjeva visoke tunele, koji su zaštićeni od kiše, grada, mraza i ne zahtijevaju grijanje. Ovim se omogućuje i vansezonska proizvodnja.

"Omogućeno je zrenje 10 dana ranije, a to doprinosi i većoj cijeni na tržištu. Prinos je za 25% veći, kada je riječ o duke sorti, koju smo testirali, u odnosu na otvoreno polje. Ovakav način uzgoja je moguć i u hidroponskom uzgoju", rekla je Milivojevićeva.

Borovnica u plasteniku

Zaštićeni prostor zahtijeva regulaciju mikroklime (vlažnost, sunčevo zračenje), kao i prisustvo protugradnih mreža, koje su zaštita od grada, ali i ptica i kukaca kao što su dlakavi ružičar ili skakavac. Primjenjuju se i anti-insekt mreže, koje sprečavaju vinske mušice kao i zelenu lisnu uš.

Austrijanci koriste "Rain cap", koji čine tri pokrivke: protiv grada, kiše i kukaca.

Foto: Biljana Nenković, Aleksandra Kekić


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]