Pretraga tekstova
U prošlosti, obavezna zimnica je bila i turšija od takiša u svim seoskim domaćinstvima. Danas to skoro niko ne sprema a i stabla ove neobične vrste krušaka je sve manje.
Jedan od glavnih poslova domaćinstava na selu bila je priprema zimnice na način koji se prenosio sa koljena na koljeno. Nekada je seljak živio od sopstvenog rada trudeći se da sa ukućanima proizvede što više domaćih jela kako bi se prehranili mnogobrojni članovi porodice koja je nakon Drugog svjetskog rata brojala i do dvadeset potomaka.
Kupovalo se samo ono najpotrebnije – so, šećer, kafa, ponekad bombone za djecu ili neki slatkiš ako se najave gosti. Međutim, danas u našim krajevima sela postepeno izumiru kao i radovi karakteristični za ta područja.
Na kućnom pragu višegradskog sela Bijela zatičemo baku Milijanu Baranac koja gleda i provjerava turšiju od posebne vrste krušaka – takiša.
Kruške takiše su sitnog ploda, čigrastog obilka i žuto-zelene boje, pri dnu prošarane crvenim nijansama.
Stabla ove sorte mogu da žive i do 200 godina, otporne su na mraz i karakteristične za strme predjele. Drvo je bujno, krošnja široko piramidalna sa redovnim i obilatim rodom.
Domaćica Milijana priprema ovu turšiju po receptu starom više od 100 godina.
"Plodovi takiše se dobro operu, stave u drvenu kačicu ili neku dublju posudu, potope vodom i ostave na suncu. Nakon izvjesnog vremena, kante se unesu u podrum. Što duže stoje, turšija je bolja“, objašnjava Milijana.
Ona dodaje da je najukusnija turšija iz zemljanih posuda.
Starica kaže da se danas ova vrsta zimnice skoro nigdje ne sprema jer se narod izmjenio i sve kupuje u prodavnici, a i stabla kruške je sve manje u prirodi.
"Turšija od takiša se služila na prelima, sjedenjima i raznima poslovima pri okupljanima djevojaka i žena iz sela, jer drugog pića, osim rakije koju su pili muškarci, nije bilo“, prisjeća se Milijana slažući kruške u plastičnu kantu.
Poslastica za djecu bile su kruške, a vodu iz turšije su pili muškarci za razbijanje mamurluka sa sijela i proslava. Običaj koji je bio karakterističan za selo Bijelu je da svaki momak koji napuni 18 godina na krušku divljaku okalemi takišu kako bi se plodovi koristili za turšiju.
"Danas u selu ima samo nekoliko stabala ove kruške, a ostali su zasadi "ekonomskih" sorti krušaka koje se prskaju i nisu zdrave kao ove iz mog djetinjstva" , ističe starica.
Kruške takiše lagano izumiru kao i nekadašnji običaji koje nema više ko da naslijedi u selima.
Tagovi
Kruške takiše Selo Bijela Zimnica Višegrad Milijana Baranac
Autorica
Više [+]
Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Još nije kasno za sjetvu krompira... #sjetvakrompira
Jasmin Hodžić
prije 1 tjedan
Mi u Srednjoj Bosni znamo saditi i 20.og maja ! Ja sam sadio 2ha na taj datum i odličan prinos je bio 👍 Mi u Srednjoj Bosni znamo saditi i 20.og maja ! Ja sam sadio 2ha na taj datum i odličan prinos je bio 👍