Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rakija
  • 18.01.2010.

Trošarinama do reda u proizvodnji rakija

Ako ne mogu peći rakiju, Slavonci će povaditi šjive

  • 6.192
  • 308
  • 0

Premda nadležne institucije, poput Carinarnica koje će se baviti poslovima vezanim uz trošarine, smatraju da će novim Zakonom stati na kraj sivoj ekonomiji i ilegalnom tržištu, proizvođači rakija nisu njime nimalo oduševljeni. Dapače, zbog novih nameta mnogi od njih najavljuju odustajanje od, u nekim obiteljima, tradicijskog posla pečenja rakije odnosno njezine proizvodnje. Primjerice, Ilija Sabljak iz Lovasa, prošlogodišnji pobjednik 16. Nacionalne izložbe voćnih rakija i likera kaže kako je već odlučio da će odustati od proizvodnje, a proizvodi ih čak 10 vrsta!

- Proizvodnja mi je bila hobi koji je kroz godine prerastao u nešto više, ali ne toliko da bih od tog posla mogao živjeti. Ove nove trošarine za mene su namet na vilajet od kojega će rakija znatno poskupjeti, što znači da će se teže moći plasirati na tržište - kaže Sabljak koji nema svoj kazan i rakiju je do sada pekao kod drugih.
- Tako da ako budem morao platiti porez za svaki ispečeni kazan, ne znam po kojoj ću tada cijeni prodavati rakiju i da li ću je uopće kome moći prodati - dodaje Sabljak.

Slična je situacija i kod njegovog kolege iz Rokovaca koji ima 150 stabala šljiva iza kuće i proizvede tristotinjak litara rakije. “Rakiju proizvodim već 39 godina, međutim ako uvedu trošarine odustat ću od jer mi se ne isplati plaćati porez na ovu količinu koju ionako podijelim prijateljima i rođacima”, kaže Franjo Levaković, koji će, "povaditi sve šljive i posijati nešto drugo". "Prema mom mišljenju, trošarine su samo još jedan udar na seljake zbog kojega će mali proizvođači jednostavno ukinuti tradiciju koju su naslijedili od svojih očeva", kaže Levaković i dodaje da mnogi razmišljaju kao on, što bi moglo dovesti do toga da iz sela nestane miris pečenja rakije i šljivika pa će se od šljiva peći samo pekmez.

Suprotno ovakvom mišljenju proizvođača, Andrija Matić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu tvrdi da će ovim zakonom izvjesno rakija biti sve bolja i bolja. "Profilirat će se pravi proizvođači, koji će od svog proizvoda moći i živjeti. Ovim zakonom na svoje će doći oni koji prave kvalitetnu rakiju i koja će se prodavati po 70 ili 80 kuna za litru", rekao je Matić, ocijenivši da je sada na tržištu veliki nered i da je do dobre rakije teško i doći, a zanimljiv je podatak da je u Vukovarsko-srijemskoj županiji samo 10 legalnih proizvođača alkoholnih pića! Novi propisi omogućuju da se za vlastite potrebe, dakle bez plaćanja trošarina, proizvede do 20 litara čistoga alkohola odnosno 50 litara domaće šljivovice sa standardnih 40 posto alkohola. Inače, trošarina će iznositi 53 kune po litri 'viška' čistog alkohola. To znači da će domaća, šokačka rakija u startu poskupjeti za dvadesetak kuna.

Trošarine i za vlasnike kazana

Trošarine će plaćati i vlasnici kazana koji će ih morati registrirati te voditi evidenciju ne samo o vlastitoj proizvodnji nego i o tome kome su kazan posudili, što je u Šokadiji uobičajeno. Posudbe, međutim, neće biti jer će se zbog potrebe iskazivanja podataka i plaćanja trošarine kazani morati iznajmljivati. Vlasnici kotlova za pečenje rakije plaćat će paušal od 100 kuna za kotao do 100 litara ili 200 kuna za veće i morat će prijaviti koliko su puta pekli rakiju ili posudili drugome za uslužno pečenje. Kazne za male proizvođače koji ne poštuju Zakon iznose od 20 do 500 tisuća.

Autor: Marijana BAN


Tagovi

Voćarstvo Šljive Rakija Šljivovica Zakon Trošarine Kazan