Pretraga tekstova
Prosječna otkupna cijena maline po kilogramu posljednjih godina nikada nije bila ispod 3 KM.
Dok bosanskohercegovački proizvođači voća i povrća iščekuju izvješće inspektora iz Rusije i ponovni početak izvoza, uzgajivači malina takvih problema nemaju. Malina je jedini proizvod koji bez ikakvih ograničenja ima osigurano izvozno tržište, izvještava indikator.ba.
Uz firmu Heko, čiji kapacitet premašuje 4.000 tona, samo na području Bugojna još je šest otkupljivača maline koja ide na tržište EU-a . Nakon okončanog otkupa maline sorte vilamet i miker na redu je polka. "Tržište sigurno postoji, nemamo ograničenja. Svake godine pojavljuje se sve više novih kupaca, sve je veća potražnja, nema apsolutno nikakve prepreke za povećanje proizvodnje maline u BiH", poručuje vlasnik firme Muhamed Palačkić.
Malina je kao klasična berzanska roba čija cijena ovisi od ponude i potražnje na svjetskom tržištu, no njena prosječna otkupna cijena po kilogramu posljednjih godina nikada nije bila ispod 3 KM. Takvu cijenu ne dostiže nijedna poljoprivredna kultura. Naprimjer, tonu pšenice proizvođač proda za 300, a istu količinu maline za 3.000 KM.
Malina ima najveću perspektivu kad je u pitanju bilo kakvo voće i izvoz iz BiH, zaključuje Palačkić.
Svjesni zahtjeva tržišta, ovdje se nakon višegodišnjeg iskustva u malinarstvu okreću organskoj proizvodnji malina, koja je, kažu, budućnost, a sve pretpostavke imaju.
Izvor: ekapija.com, Foto: Couleur/pixabay.com
Tagovi
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.