Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz jabuka
  • 21.11.2021. 18:00

Strogim kontrolama Rusija otežava uvoz jabuka - štite domaće voćare?

Isporuke jabuka kasne i po nekoliko dana, a dobavljači, posljedično, trpe značajne gubitke. Među zemljama izvoznicama najviše su pogođene Srbija, Turska, Iran, Novi Zeland i Južna Afrika.

Foto: Bigstock/IuriiSokolov
  • 260
  • 66
  • 0

Procedura za uvoz svježih jabuka iz pojedinih zemalja u Rusiju, od prošlog su tjedna postale kompliciranije. Prema informacijama koje su analitičari East Fruit-a dobili od sudionika na ruskom tržištu voća i povrća, riječ je o Srbiji, Turskoj, Iranu, Novom Zelandu te Južnoj Africi. 

Pozivaju se na dopis Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Rosselkhoznadzor) koja propisuje da se svaka serija uvoza iz tih zemalja pažljivo provjerava radi prekoračenja najveće dopuštene koncentracije ostataka pesticida, uključujući pirimetanil, klorpirifos i heksaklorobenzen.

Isporuke jabuka kasne i po nekoliko dana, a dobavljači, posljedično, trpe značajne gubitke. Zbog svega smatraju da su ove mjere oblik necarinskih prepreka uvozu kako bi se protežiralo domaće proizvođače i spriječili viškovi na tržištu.

Cilj podići cijenu domaćoj jabuci?

Kašnjenjem isporuka, rusko domaće tržište je oživjelo. Istina, cijene još nisu porasle, ali su ruski lanci supermarketa uzeli u obzir faktor kašnjenja i težeg uvoza podižući vrijednost domaćeg otkupa čak i za jeftinije sorte i niže klase. Prema sudionicima na tržištu, na cijene utječe i izostanak izvoza poljskih jabuka preko Bjelorusije zbog aktualne situacije s migrantima, o čemu smo nedavno pisali.

Moldavija nije među zemljama uključenima na crnu listu, a vjeruje se da je razlog to što su ondje cijene počele rasti. Trenutno je prosječna razina veleprodajnih za jabuke na ruskom tržištu 10 do 15 posto niža u odnosu na lani, ali je i dalje znatno viša u odnosu na sezonu 2018/19.

Zanimljivo je da je Rusija u rujnu ove godine naglo povećala uvoz ove vrste voća u odnosu na isti mjesec 2020., iako je u kolovozu uvoz bio manji nego godinu prije. Glavni porast izvoza u Rusiju je u rujnu 2021. zabilježen iz Moldavije, a zalihe su se udvostručile i dosegle 19,4 tisuća tona.

Isporuke iranskih jabuka porasle su za devet posto na devet tisuća tona, dok je Srbija u rujnu smanjila uvoz u tu zemlju za sedam posto na 2,8 tisuća tona. Inače, u razdoblju od kolovoza do rujna ove godine isporuka iz Srbije bila je za trećinu manja nego prošle godine. Turska je pak nastavila povećavati izvoz, a on je bio veći za 23 posto u rujnu u odnosu na isti taj mjesec lani.


Tagovi

Jabuke Rusija Uvoz Lokalno Cjene Carine Kontrole Izvoz jabuka


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]