Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinarstvo
  • 14.04.2013.

Štimčevo ulje među 14 najboljih na svijetu

Maslinovo ulje

  • 450
  • 21
  • 0

Ekstra djevičansko maslinovo uljeRizman“ obitelji Štimac na ovogodišnjem je prestižnom natjecanju maslinovih ulja Sol d’Oro, koje se održalo u sklopu poznatog festivala Vinitaly u Veroni, dobilo nagradu Gran Menzione (Veliko sjećanje).

To priznanje znači da je ulje Štimaca, oca Vlade te braće Mihovila, Damira i Igora, selektora hrvatske nogometne reprezentacije, na ovom svjetskom prvenstvu odabrano u krug od 14 najboljih. Hrvatska je na Sol d’Orou dobila još jednu nagradu Gran Menzione. U kategoriji ekstra djevičanskih maslinovih ulja srednje voćnosti to je priznanje, također u žestokoj konkurenciji, osvojila porečka “Agrolaguna”.
− To je sjajna vijest! Prvi put poslali smo ulje na natjecanje izvan zemlje i odmah smo dobili nagradu. Kupažu ulja domaćih sorti oblice, levantinke, lastovke i drobnice radila nam je mr. sc. Mirela Žanetić iz Instituta za jadranske kulture, a ona nam je i savjetovala da pošaljemo ulje na natjecanje u Veronu - izjavio je Damir Štimac za “Slobodnu”.

− Ovim plasmanom uvršteni smo i u gastronomski vodič tog cijenjenog natjecanja. To je fantastična nagrada za naš dosadašnji rad, a proizvodnja ekološkog ekstra djevičanskog maslinova ulja veliko nam je zadovoljstvo − veli izbornikov brat. Maslinik obitelji Štimac nalazi se uz njihov veliki vinograd u Komarni, na strmini iznad budućeg pelješkog mosta. Tu na 10 hektara imaju masline stare devet godina, a posadili su uglavnom autohtone dalmatinske sorte.

− Naše se masline beru ručno, istog se dana mehanički prerađuju hladnom prešom, a sve je pod ekološkim nadzorom već tri godine, pa ulje ima i službenu ekomarkicu. Ulje se čuva u podrumu sedam metara pod zemljom, u spremnicima s inertnom atmosferom na temperaturi od 14° do 16° C. Brend je dobio ime po pradjedu Rizmanu, koji se još početkom prošlog stoljeća u Opuzenu bavio zemljom, vinogradarstvom i vinom − otkriva Damir Štimac.

Na Sol d’Orou ove se godine natjecalo 200 ekstra djevičanskih maslinovih ulja iz 10 zemalja: Italije, Španjolske, Grčke, Portugala, Hrvatske, Slovenije, Argentine, Čilea, Urugvaja i Libanona, a ulja je ocjenjivao međunarodni panel sastavljen od znalaca iz Španjolske, Čilea, Slovenije, Grčke i Italije.

Autor: M. ŠILOVIĆ


Izvori

Slobodna Dalmacija


Tagovi

Maslinovo ulje Ekološka proizvodnja Autohtona sorta

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.