Fiziološki procesi već krenuli. Da li će voćke izmrznuti, strepe voćari, a šta kažu stručnjaci?
Iza nas je topao januar, presečen februarskim minusima u prvoj polovini meseca. Kako ove vremenske neprilike podnosi voće, strepe mnogi proizvođači, a stručnjaci kažu da za strah postoji "nemalo realnih razloga".
"Voće bi trebalo da je u stanju dubokog fiziološkog mirovanja. Međutim, situacija na terenu je takva da su ti fiziološki procesi već krenuli. Neko postavlja pitanje, da li je bilo štete - nije, ali niske temperature će sigurno ostaviti posledice kod koštičavog voća, kao što su trešnja, kajsija, breskva i sve ranijekretajuće kulture", kaže Aleksandar Leposavić sa Instituta za voćarstvo Čačak i dodaje da će se ekstremno niske temperature sigurno očitavati na izmrzavanju pupoljaka, delova stabala i čitavih stabala.
Međutim, onim voćkama koje nisu u klasičnom dubokom zimskom snu, sve više preti druga opasnost.
"Svake godine imamo problem sa pojavom određenih bakterioza, jer ostavljaju posledice i pri niskim temperaturama, a glavna posledica je što te bakterije podižu tačku mržnjenja. Da bi se izborili sa tim, postoji adekvatna rezidba kod koštičavog i jabučastog voća."
Ipak, do kvalitetne rezidbe je dug put, s obzirom da je do onih koji vladaju ovih znanjem je sve teže doći.
Detaljnije više u videu:
Foto prilog
Tagovi
Autor