Pretraga tekstova
Svake godine australska porodica Schultz bacila bi ogromne količine jagoda. A onda su promijenili taktiku.
Mnogi proizvođači jagodičastog voća svake se godine susreću s problemom bacanja uroda, barem određene količine. Jagodičasto voće je lako pokvarljivo i ako se ne preradi u brzom roku, ono propada.
U Australiji, u Queenslandu, Adrian i Amanda Schultz objavili su rat bacanju uroda tako što su njegov ostatak suhim zamrzavanjem pretvorili u prah, te stvorili brand LuvaBerry, a to se pokazalo vrlo uspješnim. Tim više što za prah od jagode nema određenog roka za slanje u supermarkete, piše Freshplaza.
"Svake godine smo poklanjali jagode prijateljima koji nisu mogli vjerovati da ćemo ostatke jagoda baciti. Kao naturopat i netko tko brine o zdravlju i voli jagode, mislila sam da bismo mogli napraviti prirodan okus i boju za ljude koji će ih rado koristiti. Tako smo u oktobru 2017 započeli s proizvodnjom praška od jagoda koji se konzumira kao takav ili se koristi za proizvodnju zdravih grickalica", priča Amanda Schultz.
Jagode prolaze proces suhog zamrzavanja nakon čega se prerađuju u prah i zdrave grickalice te distribuiraju u trgovine.
Porodica Schultz uzgaja jagode na 8,5 hektara zemlje gdje raste oko 200.000 biljaka i to sorte Rubygem te američkih sorti Festival i Splendor. Sezona jagoda traje od maja do oktorba, a osušene jagode - cijele godine.
"Industrija jagoda ima problem tijekom berbe zbog prekomjernog opskrbljivanja iz raznih razloga. Zato se često susrećemo s odbijanjem manjeg i "ružnijeg" voća zbog čega je tržište ograničeno. No, prah nam daje alternativu", priča Schultz pojasnivši kako je ovaj prah posebno popularan kod planinara, sportaša i avanturista.
"Kada idete na putovanje, kampiranje ili planinarenje, nezgodno je ponijeti pokvarljivo svježe voće. Naš ukusni prah i grickalice pružaju alternativu. Jedna žlica praha od 25 grama jednaka je 250 grama svježih jagoda", pojašnjava Schultz.
Većinu proizvoda prodaju putem svoje Facebook stranice i Facebook grupe protiv bacanja hrane.
Tagovi
Prerada jagoda Suho zamrzavanje Uzgoj jagoda Ružno voće LuvaBerry Amanda Schultz Prah od jagoda
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)