Zašto se Sonja uvijek smije tako lijepo i svježe?
Nedavno je na društvenoj mreži Facebook osvanula zanimljiva fotografija paradajza koji se smije. Paradajz kako saznajemo, ima i ime, a zašto ju je autor odlučio baš na ovakav način ovjekovječiti, saznali smo pročitavši njegovu priču do kraja. Marin Bukvić je Sonjin vlasnik još od 2015., a evo i njegove priče.
"Ovo je Sonja. Sonja je paradajz koji je kupljen 13. rujna 2015. - na popustu s naznakom domaće. Očekivao sam od Sonje da će me brzo napustiti, usmrdjeti se i nestati. Iz ljubavi prema njenom kratkom životu, nisam ju želio proždrijeti. Čekao sam da me sama ostavi.
No, prošlo je više od sedam mjeseci, a Sonja i dalje izgleda svježe i podatno. Vjerno me čeka doma svaki dan i uvijek se smije. Rekla mi je da su je zaštrcali dok je bila mala (ne sjeća se čime - samo se sjeća štrcanja). Sonja je sa mnom provela jesen, zimu, dočekala proljeće, a kako se drži, skupa ćemo se i znojiti na ljeto.
Sonja je paradajz. Bez rupe. Svježa više od sedam mjeseci. Usmrdit ću se prije Sonje. Sonja je vječna. Sonja Paradajz."- feeling loved.
Šalu na stranu. Što je zapravo Sonja, ne znamo, ali sigurno je da se razlikuje od svojih "domaćih rođaka" koji počinju trunuti već nakon nekoliko dana. Kada ih je kupio, Marinu su paradjzi bili bezukusni i plastični pa je stoga jednog od njih, kako kaže, odlučio sačuvati da vidi koliko će dugo izdržati. Stručnjaci pak misle da je paradajz vjerovatno tretiran nekim fungicidom ili drugim herbicidom koji je spriječio bakterije truljenja i plijesni da izazovu proces truljenja u biljci.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica