Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Riječ stručnjaka
  • 19.07.2024. 09:00

Smotavac i trulež ugrožavaju proizvodnju jabuka. Koje mjere sprovesti?

U zasadima sa ljetnim sortama, jabuke su u završnim fazama sazrijevanja i fokus u zaštiti je od prouzrokovača truleži ploda.

Smotavac i trulež ugrožavaju proizvodnju jabuka. Koje mjere sprovesti?
Foto: Shutterstock/Vilor
  • 122
  • 41
  • 0

Smotavac, trulež plodova jabučastog voća i gorka trulež, štetočine su na koje proizvođači jabuka treba posebno da obrate pažnju u ovom periodu.

Sorte poput Ajdareda, Zlatnog delišesa, Jonagolda i Greni Smit, su u zavšnim fazama razvoja ploda i sada je veoma važno sačuvati plodove od najznačajnije štetočine, jabukinog smotavca. navode iz Prognozno-izvještajne službe zaštite bilja (PIS).  

"Vizuelnim pregledima plodova i listova jabuke se uočavaju položena jaja. U toku je polaganje jaja i piljenje larvi druge generacije te štetočine", navode u PIS- u.

Kako bi se spriječilo ubušivanje gusjenica u plodove sada se preporučuju mjere zaštite insekticidima na bazi aktivne materije:

  • spinetoram 0,3-0,4 kg/ha ili
  • cijantraniliprol 0,06% ili
  • spinosad 400 ml/ha ili 0,5 l/ha ili
  • emamektin benzoat 0,25-0,3%.

"Budući da je pred nama berba ljetnih sorti, u ovom momentu je potrebno naglasiti značaj mjera kojima se utiče na smanjenje gubitaka u skladištu, produženje vremena čuvanja i duže držanje plodova u marketima."

Stručnjaci preporučuju proizvođačima oprezno manipulisanje plodovima tokom berbe i izbjegavanje mehaničkih oštećenja. Važno je skladištenje i čuvanje plodova u adekvatnim uslovima, odnosno odgovarajućem skladišnom prostoru, kao i hemijske mjere zaštite plodova od skladišnih bolesti.

Trulež tokom skladištenja

U zasadima sa ljetnim sortama, jabuke su u završnim fazama sazrijevanja i fokus u zaštiti je od prouzrokovača truleži ploda. Trulež se razvija kako u voćnjacima, tako i u skladištima. U taj prostor gljivična oboljenja dolaze sa plodovima iz voćnjaka gdje su se razvili tokom vegetacije.

Za zaštitu od prouzrokovača smeđe ili mrke truleži plodova, gorke truleži plodova, plave truleži i drugih patogena koji se javljaju na jabukama tokom skladištenja, preporučuje se primjena nekog od  fungicida na bazi aktivne materije:

  • tebukonazol+fluopiram 0,075% (karenca 14 dana) ili
  • trifloksistrobi 150-200 g/ha (karenca 14 dana) ili
  • boskalid+piraklostrobin 0,8 kg/ha (karenca 7 dana) ili
  • pirimetanil+fludioksonil 1,6 l/ha (karenca 3 dana) ili
  • Bacillus subtilis 2% ili 1% (karenca 3 dana).

Neophodno je strogo vođenje računa o karenci. Također, u uslovima tropskih temperatura efikasnost preparata se smanjuje, pa tretmane treba sprovesti u kasnim večernjim ili ranim jutarnjim satima.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Zaštita jabuke Trulež jabuke Jabukin smotavac Karenca PIS Skladištenje jabuka


Autorica

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".