U zasadima sa ljetnim sortama, jabuke su u završnim fazama sazrijevanja i fokus u zaštiti je od prouzrokovača truleži ploda.
Smotavac, trulež plodova jabučastog voća i gorka trulež, štetočine su na koje proizvođači jabuka treba posebno da obrate pažnju u ovom periodu.
Sorte poput Ajdareda, Zlatnog delišesa, Jonagolda i Greni Smit, su u zavšnim fazama razvoja ploda i sada je veoma važno sačuvati plodove od najznačajnije štetočine, jabukinog smotavca. navode iz Prognozno-izvještajne službe zaštite bilja (PIS).
"Vizuelnim pregledima plodova i listova jabuke se uočavaju položena jaja. U toku je polaganje jaja i piljenje larvi druge generacije te štetočine", navode u PIS- u.
Kako bi se spriječilo ubušivanje gusjenica u plodove sada se preporučuju mjere zaštite insekticidima na bazi aktivne materije:
"Budući da je pred nama berba ljetnih sorti, u ovom momentu je potrebno naglasiti značaj mjera kojima se utiče na smanjenje gubitaka u skladištu, produženje vremena čuvanja i duže držanje plodova u marketima."
Stručnjaci preporučuju proizvođačima oprezno manipulisanje plodovima tokom berbe i izbjegavanje mehaničkih oštećenja. Važno je skladištenje i čuvanje plodova u adekvatnim uslovima, odnosno odgovarajućem skladišnom prostoru, kao i hemijske mjere zaštite plodova od skladišnih bolesti.
U zasadima sa ljetnim sortama, jabuke su u završnim fazama sazrijevanja i fokus u zaštiti je od prouzrokovača truleži ploda. Trulež se razvija kako u voćnjacima, tako i u skladištima. U taj prostor gljivična oboljenja dolaze sa plodovima iz voćnjaka gdje su se razvili tokom vegetacije.
Za zaštitu od prouzrokovača smeđe ili mrke truleži plodova, gorke truleži plodova, plave truleži i drugih patogena koji se javljaju na jabukama tokom skladištenja, preporučuje se primjena nekog od fungicida na bazi aktivne materije:
Neophodno je strogo vođenje računa o karenci. Također, u uslovima tropskih temperatura efikasnost preparata se smanjuje, pa tretmane treba sprovesti u kasnim večernjim ili ranim jutarnjim satima.
Izvori
Tagovi
Autorica