Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj smokve
  • 18.07.2018. 13:30

Smokva Petrovača bijela zahvalna je sorta, OPG Kardum uspješno proizvodi i suhe smokve

Kako se iz godine u godinu rodnost povećavala, odlučili su se na sušenje prvog ploda, što se pokazalo odličnim potezom. Uz  specijaliziranu sušaru na vrući zrak poljoprivrednik Ive Kardum je podigao i drvenu konstrukciju od drvenih greda koje je obložio gustom Al mrežom i krov pokriven UV najlonom radi zaštite od oborina.

Foto: HPŠSS
  • 1.870
  • 49
  • 0

Kad pričamo o smokvi kao voćki ugodnog i slatkog okusa prvo što nam padne na pamet je bogastvo sorti i njihov raspon dozrijevanja od početka ljeta pa do jeseni. Pored velikog sortimenta, za uspješan uzgoj smokve presudni su klimatski uvjeti koji ujedno određuju njen areal i uspješnost uzgoja.

Raspon smokve varira od divljih, koje su važne za oprašivanje pa do pitomih jestivih smokava, koje se međusobno razlikuju po boji ploda.  Mogu biti zeleno-žuti, ljubičasti i purpurno crni, zatim specifični miris-lateks te različiti oblici ploda i lista što nju ujedno svrstavaju u specifičnu suptropsku voćnu vrstu.

Prema rodnosti i vremenu dozrijevanja smokve odnosno plodonošenju  dijelimo ih na;  dvorotke i jednorotke. U dvorotke spadaju sorte: Petrovača bijela, Petrovača crna, Grčka crna i ostale.  Od jednorotki poznate sorte smokve su: Zamorčica, Tremenjača, Vodenjača, Crnica, Zelenka... U višegodišnjem radu na smokvi u proizvodnim uvjetima plantažnog uzgoja u Ravnim kotarima jedna sorta pokazuje izuzetne proizvodne osobine i kvalitetna svojstva ploda.

Petrovače bijele 

Prema svome dozrijevanju i svojstvima Petrovače bijele određuje se način namjene i  prerade ploda. Tako prvi plodovi sorti Petrovača koji dozrijevaju od treće dekade lipnja, u pravilu su veći i teže 62g (srednja težina ploda) u odnosu na drugi rod koji  teži 38g (mala težina ploda) i kasno dozrijeva od polovine kolovoza do rujna kad je i puna zrioba.

Sušene smokve OPG-a Kardum

Prvi plodovi sorte Petrovače isključivo se korite u svježem stanju i to kao konzumna voćka koja postiže visoku cijenu na tržištu. Dok za razliku od dvorotki mnoge sorte jednorotki mogu se koristiti i u svježem stanju ili za sušenje, zatim  preradu u smokvenjake, đemove, slatko, rakiju, kolače i dr. Upravo namjena smokve  određuje i ključnu odluku poljoprivrednika za  izbor sorte. Uz izbor sorte kod podizanja nasada-smokvika, važnost se stavlja na  primjenu agrotehničkih mjera; od pripreme terena, sadnje, formiranja uzgojnog oblika,rezidbe, gnojidbe, navodnjavanja i zelene rezidbe.

OPG Kardum specijalizirao se za proizvodnju smokve

Sve spomenuto može usmjeriti poljoprivrednika na specijalizaciju proizvodnje smokve za tržište. Jedan od takvih primjera je i  OPG Ive Kardum i Marija iz Bulića kraj Benkovca. Njihova proizvodnja smokve koja se prostire na cca 2 ha s oko 670 stabala gdje se isključivo uzgaja sorta Petrovača bijela. U početku uzgoja i podizanja nasada izbor je bio na različite sorte od Petrovače, Zamorčice, Petrovače crne uz neke od autohtonih sorata benkovačkog kraja.

Kako su stjecali vlastito iskustvo uz stručnu suradnju u svojim proizvodnim ekološkim uvjetima na kraju izbora ostali su isključivo na sorti Petrovača bijela. Glavni fokus njihovog OPG-a bio je na proizvodnji suhe smokve sorte Petrovače bijele i to drugog roda. Krupnoća drugog roda kao i veća rodnost postigla se rezidbom u suho i zelenom rezidbom uz prikraćivanje mladica (ljetorasta). Dakle primarni cilj nije bio u uzgoju prvog konzumnog ploda.

Kako se iz godine u godinu rodnost povećavala oni su se odlučili na sušenje i prvog ploda, što se pokazalo odličnim potezom. Uz  specijaliziranu sušaru na vrući zrak poljoprivrednik Ive Kardum je podigao i drvenu konstrukciju od drvenih greda koje je obložio gustom Al mrežom (omogućuje nesmetano strujanje zraka i zaštita od insekata, muha i osa) i krov pokriven UV najlonom radi zaštite od oborina.

Korištenjem obnovljivih izvora energije kao što je besplatna energija dobivena  od sunca uspješno se koristi u njihovoj sigurnoj sušari koja omogućuje dobivanje kvalitetnog osušenog ploda koji nalazi svoje kupce i postiže dobru cijenu na tržištu. U zajedničkoj sinergiji višegodišnje stručne suradnje s OPG-om u proizvodnji kvalitetnog ploda smokve, pružaju se široke mogućnosti za daljnje proširenje uzgoja smokve na području Zadarske županije. 

Autor: Zvonimir Vlatković, dipl.ing.agr., viši stručni savjetnik


Povezana biljna vrsta

Smokva

Smokva

Sinonim: Figa | Engleski naziv: Fig | Latinski naziv: Ficus carica L.

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva uzgajala mnogo... Više [+]

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Smokva Uzgoj smokve OPG Kardum Petrovača bijela


Partner