Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šljivin savijač
  • 30.04.2019. 09:00

Šljivin savijač pravi velike ekonomske štete na plodovima

Druga generacija je puno štetnija jer se hrani mesom, a ponekad i sjemenom ploda. Napadnuti plodovi prijevremeno padaju. Pored šljive uzrokuje štete na breskvi i marelici.

Foto: Wikimedia Commons/Donald Hobern
  • 2.565
  • 77
  • 0

Savijači su najveći štetnici na voćkama. Voćari navode kako je jedan od najproblematičnijih štetnika upravo šljivin savijač (Cydia funebrana). S obzirom na štete koje rade, podijeljeni su u savijače pupa i lista te kožice ploda. Savijači lista i pupa pojavljuju se vrlo rano u proljeće, a već krajem ožujka i početkom travnja napadaju pupove, listove i cvjetove. Štetu čine grizući i zapredajući napadnute dijelove, a nerijetko listovi i izboji ostaju deformirani. Savijači pupa i lista napadaju gotovo sve voćke naših krajeva, a u njih se ubrajaju šljivin savijač pupova te crveni, zeleni i sivi savijači.

Dvije generacije u vegetaciji

Šljivin savijač prezimljava kao gusjenica-ličinka ispod popucale kore stabla te u osnovi skeletnih grana. Šljivin savijač radi štete na plodovima. Plodovi su crvljivi i nisu za konzumnu upotrebu. Izaziva opadanje plodova i velike gubitke. Pored šljive uzrokuje štete na breskvi i marelici. Najčešće razvija do dvije generacije godišnje. Prva generacija počinje polaganjem jaja. Ženka prve generacije polaže jaja po precvjetavanju na tek formiranim plodićima ili lišću blizu plodova. Gusjenica prodire u plod, hrani se u njemu, a plod zaostaje u porastu i dobiva plavičastu boju i otpada. Na mjestu ubušivanja javlja se kapljica smole.

Postavljanje feromonskih klopki čini važnu ulogu

Druga generacija je puno štetnija jer se hrani mesom, a ponekad i sjemenom ploda. Napadnuti plodovi prijevremeno padaju. Ova generacija se javlja krajem lipnja ili početkom srpnja. Jaja polaže na plodove, a gusjenice se ubušavaju u odrasle plodove.

Suzbijanje ovog štetnika

Tijekom zimskog prskanja može se uz bakarni oksiklorid tipa Fungohem i slično dodati bijelo (mineralno, parafinsko) ulje poput Galmina, koje će onemogućiti razvoj ličinke ili jaja u imaga budući da ovaj kukac u stadiju ličinke prezimljava u kori i ispod debljih grana. No, dosta jedinki preživi nakon što bijelo ulje prestane zbog djelovanja, najčešće zbog ispiranja padalinama pa je potrebno obaviti preventivnu i kurativnu zaštitu insekticidima u prvoj i drugoj generaciji ovog štetnika u vegetaciji. Kemijska zaštita u vegetaciji je nužna, a uspjeh se postiže i postavljanjem feromonskih klopki na stabla i u međuprostor redova.

Prva generacija se uspješno suzbija insekticidima poput Afinex, Grom, Karate Zeon, Proteus dok se druga generacija uspješno suzbija insekticidima Calypso i Decis. Decis je posebno značajan jer ima kontaktno i želučano insekticidno djelovanje.


Tagovi

Šljivin smotavac Uzgoj šljiva Štetnici Almir Junuzović Darko Milošević


Autor

Bekir Dolić

Više [+]

Diplomirani inženjer opće poljoprivrede, radi na terenu, zaljubljenik u voćarstvo i hortikulturu. Zanima se za autohtonu genetiku svih biljnih vrsta.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰