Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šljive
  • 04.09.2021. 10:00

Ručna berba šljive najkvalitetnija, ali i najskuplja opcija

Trešenjem se beru plodovi za preradu i sušenje. Trešenje se obavlja mehanički ručno ili specijalnim mašinama tresačima.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 681
  • 51
  • 0

S obzirom na sortu i namenu, plodovi šljive se beru u botaničkoj i tehnološkoj zrelosti, koja se određuje na osnovu veličine, boje, ukusa, sadržaja suve materije, šećera, kiselina, pektina i sile kojom se plod drži za peteljku. U botaničkoj zrelosti beru se plodovi za konzum u svežem stanju i za preradu za kompot i slatko, navodi stručnjak za voćarstvo Poljoprivredno stručne službe Kragujevac Biljana Milosavljević.

U ovoj fazi plodovi su pogodni za transport, pokožica je karakteristične boje za sortu, prekrivena pepeljkom, a mezokarp počinje da dobija karakterističan ukus i aromu. Za bliža tržišta, plodovi se mogu brati zreliji, a za dalja zeleniji, za preradu u rakiju, pekmez, marmeladu, sok i slične prerađevine kao i za sušenje, plodovi se beru u tehnološkoj zrelosti, a to je kad u kruni ima pet do 10 odsto omekšalih plodova.

Kupina dostigla 400 dinara za kilogram, cena šljive "nerealna"?

Berba se obavlja ručno i trešenjem. Ručno se beru plodovi namenjeni upotrebi u svežem stanju, što je i najkvalitetniji, ali i najskuplji vid berbe. Trešenjem se beru plodovi za preradu i sušenje. Trešenje se obavlja mehanički ručno ili specijalnim mašinama tresačima. Ne preporučuje se mlaćenje motkama, jer se na ovaj način oštećuju plodovi, pupoljci, grane i grančice. Po berbi pristupa se klasiranju na osnovu evropskog protokola o standardizaciji voća (ekstra klasa, prva i druga klasa), podseća Milosavljević.

Sortiranje plodova

Pod kvalitetom ekstra podrazumevaju se plodovi, koji su po krupnoći, zrelosti i boji ujednačeni, sortno čisti, bez peteljke i ručno obrani. U jednom pakovanju dozvoljava se do pet odsto plodova koji ne ispunjavaju uslove za ovu klasu, ali ispunjavaju uslove za narednu nižu klasu.

Plodovi kvaliteta prve klase moraju imati približno iste osobine kao plodovi ekstra kvaliteta, s tim što se dozvoljava da u pakovanju bude i do 100 odsto mase plodova koji ne ispunjavaju uslove za ovu klasu, ali odgovara drugoj klasi.

Plodovi kvaliteta druge moraju biti zdravi, čisti i potpuno zreli, sa izvesnim nedostacima u pogledu oblika ploda. U jedinici pakovanja može biti i do 20 odsto prezrelih plodova, a do 10 odsto mase plodova sa peteljkom, kao i najviše pet odsto crvljivih plodova.

Plodovi za rakiju

Preostali plodovi se koriste za preradu, najčešće u rakiju. Sveži plodovi šljive nisu podesni za duže čuvanje. U zavisnosti od namene plodova i svih drugih faktora, radnik u toku dana može da nabere od 200-500 kg, navodi kragujevački stručnjak.

Kvalitetna rakija od šljiva: Muljanje, temperatura, destilacija

Kako smo ranije pisali, šljive za preradu u rakiju beru se u punoj tehnološkoj zrelosti, odnosno kada plodovi sadrže maksimalnu količinu šećera, što se određuje hemijskom analizom. Pošto se rakija većim delom proizvodi na sitnim privatnim gazdinstvima koja ne poseduju adekvatnu opremu, plodovi se često cele stavljaju u kace za vrenje bez prethodnog muljanja. 


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Berba šljive Prerada šljive Trešenje plodova Biljana Milosavljević Tehnološka zrelost


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]