Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Privredna komora Srbije
  • 03.08.2016. 13:30

Rod nekih voćnih vrsta manji i do 40 odsto

Vremenske nepogode ove su godine uticale na smanjenje roda nekih voćnih vrsta i do 40 odsto.

  • 129
  • 5
  • 0

Ovogodišnji rod nekih voćnih vrsta u Srbiji biće manji i do 40 odsto zbog vremenskih nepogoda koje su tokom maja i juna načinile značajne štete u voćarstvu, istakli su u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Kako su naveli, postojeći nivo vlage u zemljištu je sasvim dovoljan za završetak zrenja svih voćarskih kultura pa bi dodatne količine padavina u narednom periodu samo ugrozile rod i umanjile kvalitet. Zbog velike količine padavina, ovogodišnji rod jagoda i trešnji manjii je za 30 odsto u odnosu na 2015, dok je rod malina naročito u Zlatiborskom okrugu, gde su grad i jak vetar polomili rodne grane manji 40 odsto, a i kvalitet ploda te voćne vrste je lošiji nego prethodne godine. Prema podacima PKS-a i kajsija je u vreme cvetanja imala loše vremenske uslove tako da je ovogodišnji rod vrlo mali, a samim tim je cena jako visoka u odnosu na ranije godine.

Višnje zbog niske cene ostale neobrane

"Ovogodišnji rod višanja manji je za 30 odsto od očekivanog, a vremenske prilike uslovile su i da kvalitet ne bude zadovoljavajući. Otkupna cena se kretala od 30-40 dinara za kilogram, što je uslovilo da veliki deo roda ostane na stablima neobran", kazali su predstavnici Udruženja za poljoprivredu PKS-a. U tom udruženju procenjuju da vremenske prilike neće uticati na ovogodišnji rod i kvalitet jabuka i šljiva, kao ni na rod i kvalitet lubenica, jer ta povrtarska kultura iako je mnogi smatraju voćem, u fazi zrenja ima velike zahteve za vodom, a oni su bili ispunjeni. Dodaju i da je berba kupine u toku, i da je njen rod zadovoljavajući, ali naglašavaju da je otkupna cena tog voća jako niska, između 30-40 dinara za kilogram i da je ona u izvesnoj meri posledica zaliha kupine u hladnjačama iz prethodne godine.

Učestala prskanja poskupela proizvodnju

Velika količina vlage napravila je idealne uslove za razvoj biljnih bolesti što je imalo za posledicu i znatno veći broj prskanja i zaštite od uobičajenog, a to je i poskupelo proizvodnju voća. "Cene svih navedenih voćnih vrsta su u maloprodaji tokom maja i juna dostizale cene veće čak i do 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ukoliko se nastavi nestabilan period sa viškom padavina, a manjkom sunčanih dana potrebnih za sazrevanje za očekivati je da se cene voća održe na postojećem nivou ili da do kraja perioda zabeleže izvestan porast", ističu u PKS-u.

Šta je prepreka povećanju izvoza?

U Srbiji je pod voćem približno 200.000 hektara i zadnjih godina se intenzivno povećavaju površine pod jabukom. U toku 2015. godine, prema podacima PKS-a ostvarena je proizvodnja voća od 1.323.401 tona, a vrednost izvoza bila je 583 miliona dolara. Prepreka još većem izvozu, kako su objasnili u PKS-u, je usitnjena proizvodnja voća, nedovoljno udruživanje proizvođača kako bi se održao kontinuitet i kvalitet izvoza i problemi sa nesertifikovanim sadnim materijalom koji u sve većoj meri ugrožava voćarsku proizvodnju u Srbiji.

Foto:bigstockphotos.com;spectator


Tagovi

Vremenske nepogode Smanjenje roda Voćne vrste Proizvodnja voća Privredna komora Srbije Izvoz

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u