Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj maline
  • 03.11.2016. 18:00

Proizvodnja malina u Tovariševu

Posle osmogodišnjeg iskustva u proizvodnji jagoda i pojavi malina na terenu u Tovariševu i okolini, Stanislav je shvatio da je jednostavnije i unosnije gajiti malinu nego jagodu i to ga je navelo da promeni voćnu vrstu koju uzgaja.

  • 1.099
  • 52
  • 0

Poljoprivrednik Stanislav Damjanov iz Tovariševa se najpre bavio proizvodnjom jagoda da bi pre dve godine prešao na uzgoj malina. U malinjaku površine 72 ara Stanislav uzgaja sortu Polka.

Maline zamenile jagode

Posle osmogodišnjeg iskustva u proizvodnji jagoda i pojavi malina na terenu u Tovariševu i okolini, Stanislav je shvatio da je jednostavnije i unosnije gajiti malinu nego jagodu i to ga je navelo da promeni voćnu vrstu koju uzgaja.

"U ovom momentu dvogodišnje maline imam na nekih 67 ari i na 15 ari imam jednogodišnje maline. U pitanju je sorta Polka na čiji uzgoj sam se odlučio zbog njene krupnoće, kvaliteta, transportabilnosti. Čvršća je u odnosu na Polanu i lakše se bere", kaže Stanislav.

U proizvodnji maline neophodna moderna tehnologija

Kako navodi, moderna tehnologija u ovoj proizvodnji veoma je značajna i direktno se odslikava na kvalitet ploda. Bez moderne tehnologije na tržištu maline, neće moći da se konkuriše. "Svi možemo da proizvedemo kvantitet ali je u pitanju kvalitet koji će se meriti i donositi zaradu", napominje Damjanov.

Savremena proizvodnja malina nezamisliva je bez sistema za navodnjavanje, a ništa manje nije značajna ni protivgradna mreža. Da je tako potvrdilo se i u ovoj godini. Malina ima plitak korenov sistem i stoga zahteva intenzivno zalivanje. Takođe, ovogodišnja dva tri toplotna talasa s temperaturama preko 30°C doprinela su pojavi ožegotina ploda, što je uticalo i na smanjenje kvaliteta ploda, a samim tim manjoj ceni proizvoda. Stoga su, kako kaže Stanislav pomenuti sistemi preko potrebni.

Za mnoge proizvođače malina zaštita bilja iziskuje dosta truda i znanja, a kako ovaj poljoprivrednik ima iskustva u gajenju jagoda, ova agrotehnička mera mu ne predstavlja problem. Za razliku od svojih kolega Stanislav nema problema s radnom snagom, s obzirom na to da su na njegovom imanju uposleni dugogodišnji radnici.

Više o zasadu malina Stanislava Damjanova iz Tovariševa kao i njegovim planovima pogledajte u video materijalu.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Tagovi

Stanislav Damjanov Tovariševo Malina Polka Moderna tehnologija


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u