Pretraga tekstova
Ako se u plasteniku ili na otvorenom desi da jagode slabo cvjetaju i rađaju, možda pate od nedostatka jednog od ključnih elemenata za stabilne i visoke prinose.
Brojni proizvođači jagoda žale se na slabije cvjetanje jagoda i slabije prinose u odnosu na prošlu godinu. Vrlo lako je moguće da biljke pate od nedostataka fosfora koji je, uz azot, kalijum, bor, magnezijum i cink, najvažniji element za bolje cvjetanje.
Simptomi nedostatka fosfora na jagodama ogledaju se u tome da donji listovi poprimaju crvenkastu boju, a to se najbolje vidi na krajevima, tj. obrubu listova. Peteljke listova mogu da imaju ljubičastu nijansu, plodovi postaju manji, a korijen se slabo razvija.
Na nedostatak ovog elementa može da utiče i duži period sa hladnijim vremenom, uz dosta padavina i povećanu vlažnost tla, kao što je trenutno slučaj u skoro svim krajevima BiH. Temperature ispod 14 stepeni utiču na slabije zametanje i oplodnju biljaka. I jače đubrenje kalcijumovim đubrivima takođe može da utiče na manjak fosfora u zemljištu.
S druge strane, fosfor je važan za bolji kvalitet plodova i produžava trajnost plodova nakon berbe. Pomaže boljem cvjetanju i predstavlja izvor energije za biljku i procese u njoj. Oko 25 miligrama fosfora na 100 grama zemljišta predstavlja dobro opskrbljeno tlo pogodno za uzgoj jagoda.
Pošto ga biljka može apsorbovati samo u anionskom obliku potrebno je obratiti pažnju i na dostupnost fosfora. Slabo je pokretljiv, samo dva centimetra u 10 godina, tako da mora biti blizu korijenovih dlačica da bi ga biljka usvojila.
Krupne jagode, pa svi misle da su tretirane: "Moji kupci znaju gdje sam"
Na tržištu se mogu pronaći brojna, vodotopiva, đubriva koja se mogu primijeniti navodnjavanjem ili prskanjem preko lista, a postoje i đubriva sa bakterijama koje razlažu slabo topivi fosfor.
U svakom slučaju, preporuka uzgajivačima je da redovno obilaze svoje zasade i da obrate pažnju na nedostataka određenih elemenata, a najviše fosfora.
Tagovi
Jagode Fosfor Cvjetanje jagoda Bakterije Anionski oblik Obrub listova
Autor
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 2 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 2 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi