Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Dragaš
  • 01.05.2021. 16:30
  • Sisačko-moslavačka, Pecki

Preko stranice GoGetFunding prikuplja sredstva za kupovinu stroja za rezanje voća

Zbog manjka vlastitih sredstava, web stranici putem koje diljem svijeta mnogi traže financijsku pomoć, priključio se i mladi voćar Vedran Dragaš iz Pecki, sela u okolici Petrinje. 

Foto: Vedran Dragaš
  • 897
  • 114
  • 0

Zbog manjka vlastitih sredstava, web stranici GoGetFunding, putem koje diljem svijeta mnogi traže financijsku pomoć, priključio se i mladi voćar Vedran Dragaš iz Pecki, sela u okolici Petrinje. 

"Trenutno se bavim proizvodnjom sokova i pekmeza te bih želio proizvoditi i sušeno voće“, napisao je na stranici dodavši kako bi za prikupljen novac kupio stroj za rezanje voća. 

Nastavio djedovim stopama

OPG je, prisjeća se preuzeo od djeda 2018. godine nakon završetka srednje prehrambene škole. Budući da je u tijekom školovanja stekao dovoljno znanja o preradi voća, prijavio se, pojašnjava na natječaj iz Programa ruralnog razvoja tipa operacije 6.1.1 "Potpora mladim poljoprivrednicima“. Dobivenim sredstvima renovirao je objekt za preradu voća, proširio nasade i kupio potrebnu mehanizaciju. 

"Ima tu svega aronije, američke i sibirske borovnice, trešnje, višnje i lješnjak. Na starom nasadu uzgajam i jabuke i dunje, a sada krećem i u sadnju bazge“, nabraja Vedran što sve uzgaja na šest hektara zemlje od kojih je određeni dio i pod ekološkom proizvodnjom. 

Iako je voćarstvo prioritetna grana, bavi se i povrtlarstvom, pretežito, ističe uzgojem tikve. 

Pomoć u svemu ima od roditelja, sestre i djevojke, a za vrijeme berbe zapošljava i sezonske radnike. "Djevojka mi pomaže u izradi web stranice, sestra za etikete i izgled ambalaže“, objašnjava. 

Većinu tog voća prerađuje jer ga se ne isplati prodavati zbog preniskih otkupnih cijena. Tako od njega pravi sokove, pekmez od jabuke, šljive, šipka, dulje, ocat i čips od jabuke s kojim se najviše ponosi. 

Želja mu je širiti svoju proizvodnju

Proizvode prodaje putem Facebook-a, Njuškala i preko raznih web-trgovina. Također, vikendima se mogu kupiti i na tržnici u Velikoj Gorici i Zagrebu.  

Budući da čiste zemlje ima dovoljno, polako počinje saditi i nove nasade voća tako da će kapacitet prerade sigurno tijekom godina biti sve veći, a samim time i asortiman proizvoda, što mu je naravno i cilj. 

Nažalost, kaže trenutni natječaji ne odgovaraju onome za što njemu trebaju sredstva, a svojih nema dovoljno pa se odlučio na ovakav način prikupiti ih. 

"Nadam se da ćete mi pomoći u realizaciji moje ideje koja bi mi pomogla da na tržište plasiram zdrave i ekološke proizvode s mog OPG-a“, poručio je. 

Inače, platforma Go Get Funding postaje sve popularnija među poljoprivrednicima. Na ovakav korak, podsjećamo odlučio se i farmer Juraj Dabac iz Vratečkog, također sela pokraj Petrinje. 

Vedranovu GoGetFunding kampanju pogledajte ovdje.

On novac prikuplja za izgradnju nove staje u kojoj bi krave imale kvalitetniji boravak, slobodno se kretale i bile sretnije. Također, kupio bih bolji traktor budući da je ovaj kojeg imam star 65 godina i potreban mu je često servis. 


Fotoprilog


Tagovi

GoGetFunding OPG Vedran Dragaš Prerada voća Sokovi Pekmezi Čips od jabuke Stroj za sušenje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!