U svijetu se posebno cijeni sok od šipka i to zbog rastućeg trenda za svježe cijeđenim sokovima.
Šipak ili nar, kako god ga zvali, voće je kojega su jeli naši stari, a onda je neko vrijeme bilo zapostavljeno. Nasreću, nutricionisti sve više ističu dobrobiti šipka koji dozrijeva u jesen i pravi je izvor vitamina potrebnih u zimu.
Istina, mnogi se neće odlučiti kupiti ovo voće jer, i nije ga baš lako očistiti.
No, uzgajivači šipka otkrili su kako brže i jednostavnije doći do potrošača - preradom ovog voća u sok. Tako je talijanskoj kompaniji Agrumi-Gel koja nasade šipka ima na Siciliji, ističu kako potreba za šipkom raste iz godine u godinu, a posebno zbog rastućeg trenda svježe cijeđenih sokova, piše Freshplaza.
"Sicilija ima sve što je potrebno za ovo voće. U iduće tri godine proširit ćemo površinu, a onda i povećati proizvodnju", kaže Antonio Imbesi, vlasnik i voditelj marketinga tvrtke Agrumi-Gel dodajući da bi šipak mogao biti plod budućnosti jer mu sve više pažnje posvećuju i znanstvenici.
Šipak - superhrana s visokim potencijalom uzgoja u Dalmaciji
Ova sicilijanska tvrtka ima partnere po cijelom svijetu, a posebno ističu one u Japanu koji iznimno cijene sokove koji nisu nastali iz koncentrata nego svježe cijeđene, kao što je sok od šipka.
Dakle, tržište za ovaj proizvod postoji, a Dalmacija je idealan prostor za uzgoj šipka. Možda nema toliko površina kojima bismo mogli opskrbljivati svjetska tržišta, ali ne zaboravite, zanimanje za ovim sokom je sve veći - zašto naši proizvođači ne bi opskrbljivali barem zemlje u regiji?
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica