Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište jabuka
  • 05.11.2021. 18:00

Poljska gubi najveće izvozno tržište jabuka?

Bjelorusija je jedina zemlja u istočnoj Europi u kojoj je ubrano manje jabuka tijekom ove sezone, ali iz Poljske navodno neće uvoziti iste količine kao lani.

Foto: Depositphotos/branex
  • 14.684
  • 781
  • 1

Ova sezona bit će veliki test za poljske uzgajivače i izvoznike voća, smatraju analitičari EastFruit-a. Glavni razlog niskog izvoza u tekućoj sezoni neće biti prekomjerna proizvodnja jabuka u Poljskoj, već loši odnosi s Bjelorusijom koja je prošle sezone bila lider u otkupu ove vrste voća iz te zemlje. Za te odnose krive migranate koji su ilegalno prelazili granice, a Poljska je na ta mjesta poslala desetak tisuća vojnika i najavila podizanje ograda. 

Godine 2020. Bjelorusija je bila vodeća među uvoznicima onih poljskih, a uvezla je više od 121 tisuća tona u vrijednosti od 204 milijuna poljskih zlota (PLN), što je oko 52,2 milijuna eura. Druga na toj listi je Njemačka koja je kupila 76 tisuća tona jabuka, a treći Egipat s tisuću tona manje. No, prema analitičarima te dvije zemlje neće moći nadoknaditi gubitak bjeloruskog tržišta ove sezone, kao što nitko do sada to nije uspio s ruskim tržištem.

Prema web stranici fresh-marketa, povećanje logističkih troškova također će biti problem u aktualnoj sezoni. No, to će najviše utjecati na one koji izvoze na velike udaljenosti, dok će koristi imati oni koji trguju sa susjednim državama. U tom kontekstu Kina i zemlje koje se nalaze na južnoj hemisferi najviše gube zbog rasta troškova.

S druge strane, niska cijena faktor je koji može imati pozitivan učinak na poljski izvoz. Danas je potražnja za ovim voćem vrlo mala. Tako su sorte Idared u prodaji već od 0,25 PLN/kg (0,054 EUR/kg). Sorte kao što su Ligol ili Champion prodaju se po 0,70 PLN/kg (0,15 EUR/kg). Samo Gala i Golden koštaju više od 1 PLN/kg (0,22 EUR/kg).

Bjelorusija jedina u Europi ubrala manje jabuka

Istovremeno, Bjelorusija je jedina zemlja u istočnoj Europi u kojoj je ubrano manje jabuka tijekom ove sezone. Prema EastFruit-u, glavni razlog su nepovoljni vremenski uvjeti. Hladna i vlažna proljeća, vruća i sušna ljeta te kiše koje su padale taman u vrijeme berbe rezultirali su značajnim gubicima u prinosu i njihovoj kvaliteti.

Pad proizvodnje u toj zemlji rezultirao je relativno visokim cijenama na domaćem tržištu, istovremeno dok su se prinosi u ostalim zemljama povećali. Veleprodajne tvrtke spremne su kupiti popularne sorte Golden Delicious po cijeni od 0,74 dolara(0,64 eura) za kilogram, a njihove su cijene prošlog tjedna porasle na čak 0,85 dolara (0,73 eura) po kilogramu.

To je čak iznad cijena u Rusiji gdje su obično one najviše u toj regiji. Usporedbe radi, veleprodajne tvrtke plaćaju gotovo tri puta jeftinije iste te jabuke u Ukrajini koja ih ne izvozi samo u Bjelorusiju nego i u zemlje Bliskog istoka i jugoistočne Azije. Osim Poljske ova zemlja uvozi i iz Ukrajine te Moldavije.

Stručnjaci smatraju da ta država mora modernizirati proizvodnju kako bi sustigla konkurente i prestati proizvoditi neperspektivne sorte koje su nepoznate ostatku svijeta kao što je Kovalenkovskoe.


Tagovi

Jabuke Tržište Poljska Bjelorusija Uvoz Izvoz Voće


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]