Pretraga tekstova
Vrijeme je za gnojidbu, ali i krečenje stabla!
Proizvođači voća bi početkom zimskog mirovanja trebali primijeniti organska i mineralna gnojiva, podsjećaju iz Poljoprivrednog zavoda Unsko-sanskog kantona.
Kako napominju, upravo jesensko-zimska gnojidba omogućava dovoljno vremena da se gnojiva otope i dođu bliže korijenu. Na taj način će ih korijen lakše crpiti već na samom početku naredne vegetacijske sezone.
Mjera koja se pokazala dobra i koja može pomoći da se posljedice temperaturnih razlika tokom zimskog razdoblja ublaže je krečenje voćnih stabala.
"Kao preventivno higijenska mjera kojom se smanjuju nagle temperaturne oscilacije na deblu tokom zime, ona može pomoći i u smanjenju oštećenja, smrzavanja cijelog stabla i odumiranja dijelova debla u zasadima", navode iz Zavoda, dodavši kako ona prvenstveno služi za zaštitu od niskih temperatura tokom zime, a može se i kasnije ponoviti.
Veoma je bitno okrečiti na vrijeme, odnosno najbolje to uraditi tokom novembra i decembra jer pucanje kore na deblu je najčešće krajem januara i tokom februara, kako bi na taj način spriječili ulazak štetnih mikroorganizama pod koru drveta što se negativno odražava na zdravstveno stanje voćaka i njihov dalji razvoj.
Tagovi
Zimsko mirovanje Jesenja gnojidba Zimska gnojidba Gnojidba voćnjaka Krečenje voćnjaka
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.