Ova pomotehnička mjera se izvodi u vrijeme zimske rezidbe. Najveći uspjeh se postiže kod jabučastih voćnih vrsta, prije svega na generativnim ili bujnijim podlogama
Podmlađivanje voćaka je metoda koju treba sprovesti iz više razloga. Zbog starosti voćaka dolazi do smanjenja vegetativnog porasta, smanjenja rodnosti, ogoljavanja grana premještanjem rodnosti na vrhove grana, ali i pojave većeg broja vodopija, navodi savjetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo Silvija Hodžić.
"Vremenske neprilike, grad, vjetar i snijeg mogu polomiti grane i u većoj mjeri oštetiti zasad koji se podmlađivanjem može vratiti u rodnost", navodi Hodžić.
Na mnogim okućnicama, dodaje, nalaze se pojedinačna stabla autohtonih sorti jabuka, krušaka, šljiva i ostalih voćnih vrsta, koja su u velikoj mjeri propala i prijeti im opasnost od izumiranja. Takva stabla bi trebalo podmladiti, obnoviti i sačuvati.
"Ova pomotehnička mjera se izvodi u vrijeme zimske rezidbe. Najveći uspjeh se postiže kod jabučastih voćnih vrsta, prije svega na generativnim ili bujnijim podlogama", kaže savjetodavac u PSSS Novi Pazar i dodaje da prije samog podmlađivanja treba obaviti obilnije đubrenje.
Ova metoda se izvodi u više faza ili jednokratno.
"Jednokratno se izvodi u izuzetnim situacijama, zbog velike oštećenosti stabla ili zasada. Najbolje je mjeru odraditi u više faza, kroz period od tri godine. U prvoj godini se odstranjuju oboljele, polomljene i suhe grane, one koje zasjenjuju krunu, smetaju drugim stablima", savjetuje Hodžić.
Rezidba voćaka: "Stablo mora biti prozračno, da ptica može proletjeti kroz njega"
U narednim godinama skraćuju se skeletne grane na neku od bočnih grana i prorjeđuju mladari. Rane na granama nastale rezidbom treba zagladiti oštrim nožem, dezinfikovati, a veće premazati kalem voskom ili fitobalzamom.
"Poslije oštre rezidbe za podmlađivanje krune dolazi do porasta većeg broja vodopija koje treba redovno uklanjati ili prorjeđivati u cilju formiranja krune. Oštra rezidba aktivira spavajuće pupoljke, pa se zato na skeletnim granama pojavljuje veliki broj mladara-vodopija, koje treba na najbolji način iskoristiti."
Prvo se uklanjaju svi uspravni mladari i oni koji rastu u unutrašnjost krune. Ostavlja se po jedna vodeća grana, dok se bočne značajno prekraćuju i dovode u horizontalan položaj koji pogoduje bržoj rodnosti, a ne vegetativnom porastu.
"Potrebno je izbalansirati ishranu uz navedene mjere, obezbijediti dovoljnu količinu vode, obavljati redovnu obradu zemljišta i zaštitu biljaka od bolesti i štetočina. Regenerisanu, odnosno podmlađenu krunu treba redovno održavati sve do formiranja nove krune", kaže ona.
Autohtone, odomaćene i samonikle vrste i sorte voćaka bi trebalo sačuvati zbog njihove otpornosti i ekonomski značajnih svojstava. Kao takve mogu dati veliki doprinos u selekciji i poboljšanju gajenih sorti, kao i specifičnost okusa, mirisa i arome plodova za stonu upotrebu.
"Otvara se mogućnost gajenja autohtonih sorti u organskoj proizvodnji očuvanjem ovih resursa, kao i veliki potencijal kvalitetnih sirovina za preradu. Zbog svega navedenog značajno je sačuvati ovo bogatsto koje se postiže podmlađivanjem pojedinačnih stabala", zaključuje ona.
Tagovi
Autorica