Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sazrijevanje smokve
  • 17.07.2025. 07:30

Plodovi sitni, ne dozrijevaju - šta se događa sa smokvom?

Više je razloga zašto dolazi do ove pojave - možda je prerodila, možda joj nedostaje vode, naštetila joj je nagla promjena vremena, u sjeni je ili ima pregustu krošnju ili je jednostavno takva sorta - a možda i sve odjednom

Plodovi sitni, ne dozrijevaju - šta se događa sa smokvom?
Foto: Maja Celing Celić
171
16
0

Nisi je zalijevao. Nije oprašena. Trebalo je to prorijediti. To ti je muška smokva. Pusti je, sazrijet će... samo su neki od komentara koje možemo čitati na društvenim mrežama ovih dana. Smokva puna ploda, ali nikako da dozrije.

Isto se događa i na našem stablu petrovače. Načičkan plod do ploda, a ubrala tek četiri zrele.

Razlozi za ovu pojavu su višestruki, a evo pet najvažnijih.

Pet razloga zašto smokva ne dozrijeva

1. Stablo je preopterećeno plodovima

Događa se da smokva, kao i druge voćke - prerodi. Budući da ne može nahraniti sve plodove, mnogi ostaju sitni i nedozreli. Tada je najbolje već ih u junu prorijediti, ukloniti višak dok je veličine graška, kako bi biljka usmjerila energiju na manje njih. Ako ćete sada ići u prorjeđivanje, budite jako oprezni jer to može uzrokovati stres biljci. Uklonite samo one zakržljale, zbijene u unutrašnjosti krošnje.

smokva
U prorjeđivanju budite jako oprezni

2. Nedostatak vode u ključnom razdoblju

Prolazimo još jednu čudnu godinu - mnogo vlage u proljeće, a onda predugo sušno razdoblje. Smokva iako otporna na sušu, tokom formiranja i dozrijevanja plodova, u julu i avgustu treba obilnije zalijevanje barem jednom sedmično.

Važno je ne zalijevati odmah uz deblo, već na rubovima ili stručnije rečeno, u projekciji krošnje, čak malo izvan nje - ondje se nalazi najveći dio aktivnog korijenja. Dublje, rijetko zalijevanje u toj zoni pomaže biljci da razvije snažan, dubok korijen i sazrije veći broj plodova.

U praksi je to najbolje izvesti tako da napravite kružni jarak, dubok 10-15 cm, u širini projekcije krošnje. U njega polako ulijevajte vodu, kako bi stigla prodrijeti duboko, bez otjecanja. Nakon toga, površinu pokrijte malčem kako bi se vlaga zadržala.

3. Nagla promjena vremena

Kao što sam već spomenula, neuobičajeno hladno i kišno razdoblje u maju usporilo je metabolizam stabla što je dovelo do toga da plodovi nisu dobili dovoljno energije za sazrijevanje ili pak u ključnom trenutku nisu oprašeni.

Ovo je faktor na kojega ne možemo utjecati, no s dolaskom toplijih dana, uz prikladno zalijevanje, možete očekivati naglo dozrijevanje plodova.

4. Previše sjene ili pregusta krošnja

Ako je smokva pregusto olistana ili je zasjenjena drugim biljkama, to može spriječiti sunce da dopre do plodova. Sunčeva svjetlost potiče zrenje - bez nje, smokva ostaje zelena.

Sadnja smokve na kontinentu: Na koju lokaciju, kako ju zaštititi od minusa?

Sada po tom pitanju ne možete ništa, ali u kasnu zimu ili rano proljeće može se provesti blago prorjeđivanje krošnje, kako bi više svjetla dopiralo do unutrašnjih dijelova stabla.

smokva
Prorijedite krošnju na vrijeme

5. Prirodna osobina sorte

Neke sorte smokava, posebno one koje daju dvostruku berbu, imaju dužu vegetaciju. U godinama poput ove kada vegetacija kasni za oko dvije sedmice, dio plodova jednostavno ne stigne uobičajeno sazrijeti.

Šta sa zelenim plodovima?

Zelene, još uvijek tvrde smokve mogu se iskoristiti za kuhanje i preradu.

Od njih možete izraditi džem koji će dobro doći u zimskim, dugim večerima.

Potrebno vam je:

  • 1 kg zelenih smokava (dobro opranih i očišćenih peteljki)
  • 500 g šećera (može i manje)
  • sok 1 limuna (za bolju konzervaciju i okus)
  • 1 vanilin šećer i(li) malo naribane limunove korice
  • 100 ml vode

Operite smokve i odrežite im peteljke. Po želji ih možete prepoloviti ili narezati na četvrtine, ovisno o veličini i želji za teksturom džema. Stavite ih u veliku posudu za kuhanje. Dodajte šećer i limunov sok te dodajte oko 100 ml vode. Pustite da smjesa odstoji oko 30 minuta do sat vremena, da smokve puste sok i šećer se djelomično otopi.

Stavite posudu na srednju vatru te povremeno miješajte da se šećer otopi i da se smokve ne zalijepe za dno. Kuhajte otprilike 30-45 minuta, dok smjesa ne postane gusta i prozirna, a plodovi se raspadnu (ovisno o tome volite li komadiće ili finiju teksturu). Po potrebi možete usitniti štapnim mikserom na kraju.

Pred kraj kuhanja, dodajte vanilin šećer, malo naribane limunove ili narančine korice za dodatnu aromu.

Kako napraviti džem od smokava?

Vrući džem odmah sipajte u sterilizirane tegle, zatvorite poklopce i okrenite ih naopako nekoliko minuta da se vakumiraju. Kad se tegle ohlade, prebacite ih na hladno i tamno mjesto. Džem je spreman za konzumaciju nakon nekoliko dana, a može trajati i do godinu dana ako je dobro konzerviran.


Tagovi

Smokva ne dozrijeva Projekcija krošnje Petrovača Preopterećena Sjena


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.