Posjetili smo iskusnog voćara Dalibora Cvetkovića iz sela Jakovac koji je ovih dana zasadio 200 sadnica višnje i pojasnio nam kako on obavlja ovaj posao
Posjetili smo gazdinstvo poljoprivrednog proizvođača Dalibora Cvetkovića u knjaževačkom selu Jakovac, u susjednoj Srbiji, koji je ovih dana sadio višnje. Iskoristio je, kaže nam, mirno i sunčano vrijeme kako bi osnovao novi zasad.
Na početku razgovora ovaj voćar nam pojašnjava zašto je odabrao parcelu koja se nalazi odmah pored kuće.
"Blizu je, zemlja je dobra, kao i položaj njive na kojoj je ove godine požnjevena pšenica čije sam žetvene ostatke zaorao i time dodatno obogatio zemljište", kaže on.
Nakon zaoravanja strništa, dodaje, rasturio je stajnjak, a potom ponovo izorao parcelu na dubini od 30 centimetara.
"Vrlo brzo je pala i kiša, a onda sam obavio i tanjiranje kako bi se zemljište dobro usitnilo."
Mjesec dana nakon primjene pomenute agrotehničke mjere, ovaj proizvođač je pristupio razmjeravanju i obilježavanju parcele kako bi adekvatno pripremio teren za predstojeću sadnju.
"Rupe sam iskopao ručno, ašovom, a onda na dnu stavio NPK đubrivo formulacije 6:12:24, pokrio sitnom zemljom i posadio sadnicu višnje", objašnjava Cvetković.
S obzirom na to da ovaj posao nije obavljao sam, pomogao mu je sin Mladen (naslovna fotografija, op.ur.) čiji je zadatak bio da odmah nakon sadnje primijeni i trojno NPK đubrivo 16:16:16, ali i da obavi drljanje zemljišta između redova.
"Ukoliko u narednih nekoliko dana ne bude kiše, morat ćemo da zalijemo višnje", napominje Cvetković i dodaje da je posadio ukupno 200 sadnica, a planira još.
Jesenja ili proljetna sadnja voćaka: Koja je bolja u našim klimatskim uslovima?
Osim ovog zasada višnje, Dalibor ima i 600 stabala koja su posađena prije deset, a neka i prije sedam godina. Redovno ih, kaže, obilazi, obrađuje, tretira hemijskim preparatima, đubri i orezuje, jer smatra da je blagovremena primjena svih agrotehničkih i pomotehničkih mjera ključ uspješne proizvodnje.
"Pored toga što planiram da povećam površine pod ovom voćnom vrstom, volio bih da kupim i berač kako bih smanjio troškove proizvodnje, tačnije berbe", navodi on.
Na pitanje kako se njeguje mladi zasad višnje i šta nikako ne treba izostaviti, ovaj voćar poručuje:
"Obavit ću takozvano plavo prskanje sada i ponovo u rano proljeće kada planiram i freziranje zasada kako bih uništio korovske vrste. Ne smije se izostaviti rezidba, đubrenje, ali ni tretiranje pesticidima."
Agrotehničku mjeru freziranje, kaže, obavlja četiri do pet puta prvih nekoliko godina, a u godini nakon zasnivanja primjenjuje mineralna đubriva kako na proljeće, tako i na jesen. Također, napominje da je oštra rezidba vrlo važna prilikom formiranja krune i od nje zavisi budući rod.
Ukoliko se sve obavi na vrijeme i po planu, pun rod može se očekivati u četvrtoj godini.
"Uživam u radu sa višnjama i trenutno ne mogu da uporedim nijedan posao na selu sa tim. Bavim se i stočarstvom i ratarstvom, ali najviše volim vrijeme provedeno u voćnim zasadima", zaključuje ovaj poljoprivrednik.
Tagovi
Autorica