Počela je berba jabuka Pink lady. Riječ je o kasnoj sorti koja se bere od polovine oktobra pa do kraja novembra.
Što god su hladnija jutra, plodovi su slađi. Pink lady posebna je oznaka za probrane jabuke sorte Cripps Pink koja je nastala ukrštanjem sorti Zlatni delišes i Lady Williams 1979. godine, a na tržište dolazi 10 godina kasnije, kao Pink lady.
Riječ je o zaštićenoj sorti koja je u vlasništvu departmana za poljoprivredu i hranu zapadne Australije, a u Evropi, svega četiri zemlje imaju pravo da je proizvode i prodaju. Među njima je i Srbija, ali ne i Bosna i Hercegovina.
Iako je, zvanično nema u rasadnicima, ipak može da se nađe "ispod žita", pa tako i u pojedinim zasadima. U marketima domaći proizvođači prodaju je kao Cripps Pink, dok se, ako je riječ o uvoznoj jabuci, mora klasifikovati kao Pink lady.
Kad se sve to stavi na stranu, radi se o odličnoj sorti koja je popularna među potrošačima jer ima tvrdo, sočno, zrnasto meso, slatko-nakiselog okusa, okruglastog do konusnog oblika, težine do 250 grama.
Jabuka: Kraljica voća kroz historiju, mit i savremenu proizvodnju
U mnogim zemljama sve više potiskuje sorte kao što su Greni Smit, Zlatni i Crveni delišes, Galu. Oprašuju je Gala i Fuji, a treba joj dosta toplog vremena, ako se želi dobar kvalitet ploda. Interesantno je da je među prvim sortama koje cvjetaju, a posljednja je koja se bere.
Ako izbjegne mrazeve, a cvjeta već početkom aprila, zaštita tokom vegetacije nije mnogo teška. Popularna je i zbog toga što se dugo može čuvati u skladištima, a u nekim zemljama, nalazi se među sortama koje su pogodne za organsku proizvodnju.
U slučaju nepovoljnih vremenskih uslova zna da ima pojačano opadanje plodova pred berbu, a berača ionako ima sve manje, pa čak i u zemljama u kojima se najviše proizvodi.
Fotoprilog
Tagovi
Autor