Prije 22 godine sjeme je dobio iz Dalmacije i zasijao površinu od devet dunuma. Od tada do danas nije odustao, a ima planove i nagodinu sijati.
Iako u devetoj deceniji snage nema kao kada je počeo, Pero Rudonjić od uzgoja lubenice ne odustaje. Na Vučijaku kod Prnjavoru, među prvima se na području ove lokalne zajednice, ali i šire regije, počeo baviti proizvodnjom lubenice.
Prije 22 godine sjeme je dobio iz Dalmacije i tada zasijao površinu od devet dunuma, a nakon što je rod bio veći od očekivanog, odlučio je da nastavi s uzgojem.
Kako nam priča ovaj vrijedni domaćin, kvalitetno zemljište i dovoljno sunca, osnovni su faktori za kvalitetan rod. Pero sve radi sam. Proizvodi sadni materijal i svu zaštitu primjenjuje u plasteniku preko lista, pa sadnice prije nego li budu iznesene na njivu, dobiju prehranu, preparate protiv lisnih ušiju, plamenjače, kao i preparat za jačanje korijena.
"Čim iznesem na njivu sadnicu, već treći vidi se da ona počne da raste, upravo iz razloga što je prihranu dobila u plasteniku", priča Pero, koji kaže da je godinama zavolio ovaj posao i ne odustaje.
Bilo je, dodaje, dileme hoće li ove godine nastaviti proizvodnju. "Ja u jesen kažem vidiš muke sada i neću, ali kada dođe januar, peče me nešto. I ove godine sin mi nije dao, ali ja mi kažem hoću vidjeti koliko čaša mogu napuniti i koliko će mi vremena trebati. Supstrat je od 250 litara, a ja to napravim za tri i pol sata, napunim 750 čaša", priča ovaj Prnjavorčanin, koji je i prodao više od 2.000 sadnica lubenice ove godine.
Sjeća se ranijih godina kada je proizvodio do 40 tona lubenice.
"Nažalost danas je to negdje tek jedna tona, ali kvalitet je ostao nepromijenjen. Uprkos vlažnom proljeću zreli plodovi su slatki", poručuje ovaj lubeničar.
Za razliku od raniji godina, cijena je nešto viša govori Pero, te dodaje da je pored sorti fantazija i romansa, zasijao i i nekoliko sadnica somborke.
"Cijena viša u odnosu na prethodne godine i ide na ruku proizvođačima. Ove godine prodavao sam po cijeni od 1,20 do 1,50 KM. Kako se sezona bude bližila kraju, tako će i cijena ići na dole", kaže ovaj proizvođač koji je sve prodao na kućnom pragu i svom štandu pored puta.
Svih ovih godina, nije koristio sistem za navodnjavanje. "Nema potrebe da primjenjujem sistem kap po kap za navodnjavanje jer sorte kojima s godinama vjeran, fantazija i romansa, to ne zahtijevaju", poručuje Rudonjić.
Govori ovaj devedesetogodišnjak, da je radnu snagu danas teško pronaći. Kaže nam Pero, berba i prodaju su najteži.
"Želja mi je da sin preuzme proizvodnju i da se štand na kojem već dvije decenije lubenice prodaje, ne zatvori. Da me zdravlje samo posluži i naredne godine, biće i proizvodnje lubenice", poručuje ovaj domaćin.
Tagovi
Autor