Pretraga tekstova
Stručnjaci prikazali i pripremu plemke, način pripreme podloge i tehniku izvođenja s naglasakom na nekoliko tačaka.
U Broćancu kod Neuma održana je stručna radionica pod nazivom "Kako kalemiti masline". Praktičnu edukaciju o takozvanom navrtanju maslina, tehnikom pod koru, održali su stručnjaci Marijo Leko, dipl.ing.polj. i dr.sc. Miro Barbarić, dipl.ing.agr.
Oni su okupljenim maslinarima na primjerima približili tematiku, te ih uputili u sami proces navrtanja maslina. Uz praktične demonstracije, sudionici su imali priliku postavljati pitanja, razmjenjivati iskustva te raspravljati o najboljim praksama u maslinarstvu.
Prikazali su i pripremu plemke, način pripreme podloge i tehniku izvođenja s tim da su stavili naglasak na nekoliko tačaka koje su važne ukoliko se neko odluči baviti ovim poslom. Objasnili su kako je ovo jedan od najlakših načina prenamjene sorte ukoliko, iz nekih razloga, vlasnici nisu zadovoljni sortom koju imaju u svom masliniku.
Bila je ovo druga po redu radionica o maslinarstvu u Neumu, koju Općina organizira u suradnji s Federalnim agromediteranskim zavodom, u cilju podizanja svijesti o modernim poljoprivrednim praksama i unaprjeđenjem konkurentnosti domaćih maslinara na tržištu.
Fotoprilog
Tagovi
Kalemljenje masline Cijepljenje maslina Neum Broćanac Miro Barbarić Marijo Leko
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.