Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 15.07.2014. 18:00
  • Zagrebačka

Obavijest o sanaciji rana u nasadima nakon tuče

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 97
  • 5
  • 0

Uslijed vrlo nestabilnih meteoroloških prilika, česte su dojave proizvođača o tuči lokalnog karaktera, stoga dajemo uputu o saniranju šteta nakn tuče na višegodišnjim kulturama.

U zaštiti vinograda primijeniti pripravke koji u sebi sadrže folpet: Fantic F, Forum star, Melody combi, Pergado F, Mikal flash, Ridomil gold combi, Mikal premium F. Zbog svakodnevnih oborina, postoji opasnost za razvoj truleži, stoga preporučujemo i primjenu botriticida: Teldor SC 500, Mytos, Botril 300 SC, Botrycid ili Pyrus 400 SC. Navedenoj kombinaciji pripravaka preporučuje se dodatak energetskog biostimulatora: Poly-Amin, Drin, Amalgerol Premium, koji će ubrzati zacjeljivanje nastalih oštećenja. Veći učinak preporučenog tretiranja biti će ukoliko se provede u roku do 24 sata nakon zabilježene tuče.

U nasadima jabuka i krušaka, za saniranje oštećenja nakon jače tuče, mogu se koristiti: Merpan 80 WDG, Zato Plus WG, Zato 50 WG, Nativo WG. Preporučujemo primijeniti i jedan od biostimulatora, kako bi se smanjio stres na biljkama uslijed nastalih oštećenja: Poly-Amin, Drin, Amalgerol i dr. U nasadima koštićavog voća kod kojih je berba u tijeku, prilikom odabira fungicida protiv razvoja truleži ploda oštećenim tučom, voditi računa o karencama. Teldor SC registriran je za suzbijanje truleži šljive uz karencu od 4 dana za stolne sorte te truleži na breskvama uz karecu od 7 dana. Signum DF registriran je za primjenu u breskvama, nektarinama, marelicama, šljivama uz karencu od 7 dana. Indar EW registriran je za breskvu i trešnju uz karencu od 3 dana.

Ako je berba završila i nema više plodova na stablima, za saniranje šteta nakon jače tuče, mogu se koristiti: Merpan WDG, Captan 80 WG Dithan DG neotec, Dithan M45 Kaptan, i dr.

Aleksandra Radić, dipl. ing. agr.
E-mail: Aleksandra.Radic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]