Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetni kurs
  • 16.03.2025. 10:30

Nikad nije kasno: Penzioneri usavršavaju poljoprivredno znanje

Skupili se dobojski penzioneri da uče o proizvodnji rakije.

Nikad nije kasno: Penzioneri usavršavaju poljoprivredno znanje
Foto: Slobodan Živanić
  • 97
  • 25
  • 0

Već punu deceniju dobojski penzioneri imaju priliku da savladaju nove vještine iz voćarstva i pčelarstva. Nedavno održano predavanje, bila je prilika da dobiju nova saznanja o proizvodnje rakije, počevši od pripreme voća, odnosno berbe, pripreme koma, odležavanja, destilacije do brendiranja, te odabira sudova.

"Cilj nam je da ovi ljudi to malo voća što proizvedu iskoriste valjano, a u ovom slučaju za rakiju. Najčešće se griješi u samoj pripremi komine jer ubacuju se mnogo loši proizvodi, što čini da rakija bude kisela, sa primjesama koje nisu upotrebljive, ali i nezdrava da se pije", istakao je stručni saradnik u Resoru za pružanje usluga u poljoprivredi Aleksandar Popović.

Predavanje za penzionere
Mlada rakija mora odležati najmanje godinu dana, kaže Popović

Plodovi za rakiju treba da budu u punoj tehnološkoj zrelosti i zdravi koji nemaju oštećenja. Jedna od većih grešaka je to što se pokrov na komini ne miješa u procesu destilacije, te ne odvaja prvenac koji sadrži najviše metil-alkohola.

"Pokrov sadrži sirćetnu kiselinu i koliko god ga skinete ostaće nam dio sirćetne kiseline u komini. Najvažnije je da se svaka 2 do 3 dana komina miješa i ubacuje novi svjež vazduh koji je potreban da se preradi voće u komini", ističe Popović, te dodaje da mlada rakija mora odležati najmanje godinu dana prije konzumiranja.

Praksa ima najviše efekta

Predsjednik dobojskog Udruženja penzionera Rajko Gligorić na imanju u Pridjelu ima voćnjak od 150 sadnica šljiva, kaže da mu je voćarstvo omiljena grana poljoprivrede, a ima i svoj vlastiti kazan za pečenje rakije.

"Mi se držimo tradicije u pečenju rakije, ali tehnologija je mnogo složenija nego što mislimo, pa ipak pokušavamo da nešto iz literature i od stručnih ljudi čujemo i prihvatimo", govori Gligorić, te ističe da je uvijek dilema bila, na koliko stepeni ‘skidati’ rakiju.

Po završetku teorijskog dijela, penzioneri i svi učesnici kursa su zajedno sa stručnjacima posjetili voćnjak u Maloj Bukovici kod prof. Ilije Mišića, gdje su imali priliku da vide kako se vrši orezivanje voća i utvrde druge radnje koje je neophodno obaviti u proljeće u voćnjacima.

voćnjak pred kraj zime
U voćnjaku održana praktična edukacija

Da teorija dobro dođe, ali da se bez prakse ne može, saglasan je Rajko Todorović koji je nastavio porodičnu tradiciju pa i dan danas ima svoj voćnjak.

"Orezivanje sam savladao, znam to, ali ovo što se tiče rakije, važno je zdravo voće i da komina odleži dovoljno. Koliko će biti stepeni, to zavisi kako se skida i šta traži", ističe ovaj voćar.

Vrijedna iskustva za pčelare

Na temu "Proljećni razvoj pčela i sprečavanje prirodnog rojenja", govorio je dipl. inž. Peno Borislav koji savjetovao pčelarima da pčele dohrane medom ili pogačom kako ne bi uginule od nedostatka hrane u fazi kada formiraju legla.

"Postoji određen broj pčelara koji su izgubili pčelinjake jer smo imali izuzetno topla ljeta i nedostatak polena i nektra i samim tim pčelari koji nisu adekvatno reagovali, u izrazito sušnim terenima, pčelinja zajednica nije se adekvatno pripremila za zimu i prezimljavanje", istakao je Peno.

Davorinova "infuzija" je pravi lijek: "Aronija rodila kao nikad"

Upravo je pčelar Simo Bjelić iz Rudanke, koji se pčelarstvom bavi oko četrdesetak godina i trenutno ima stotinu košnica, imao gubitak sedam društava.

"Prošlu godina je bila teška i zbog sve prisutnijeg pčelinjeg oboljenja varoe. Borim se koliko mogu, nemam drugih obaveza i to mi je sve. Ovakvi savjeti znače, bilo bi dobro češće da imamo priliku čuti i pitati", kazao je Bjelić.

Decenija obuka

Od 2012. godine Udruženje penzionera u Doboju organizuje pčelarsko-voćarski kurs za svoje članove, a ove godine dobili su podršku Područne jedinica Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske.

Predsjednik dobojskih penzionera ističe da su samo u vrijeme poplava i pandemije, morali pauzirati sa ovom tradicijom.

penzioneri na predavanju
Veliko interesovanje penzionera

Ove godine obilježavaju deset godina organizovanja proljećnih kurseva za penzionere, koji su iz godine u godinu pokazivali sve veći interes za lično usvajanje novih znanja iz oblasti voćarstva i pčelarstva.

"Svake godine pokušavamo da, u dogovoru sa predavačima, uvedemo prezentaciju novih tema iz oblasti na koju se odnosi predavanje, a to se pokazalo veoma efikasnim. Najbolji primjer je reakcija penzionera, koji postavljaju brojna pitanja i, zahvaljujući konkretnim odgovorima, lakše primjenjuju stečena znanja u svojim voćnjacima, odnosno pčelinjacima", kazao je Gligorić, izrazivši zadovoljstvo velikim odzivom kolega.


Tagovi

Proizvodnja rakije Predavanje Penzioneri Aleksandar Popović Plodovi za rakiju Rajko Gligorić Ilija Mišić Rajko Todorović Peno Borislav Simo Bjelić


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.