Pretraga tekstova
Grane koje nisu polomljene, a zahtijevaju pomlađivanje se prstenuju, čime se osvježava stablo za slijedeću godinu. Također, rezidbom se pomlađuju starije masline iz panja ili guke, te one koje su opožarene tokom ljeta.
Vrijeme mirovanja masline u januaru, idealno se može iskoristiti za obnovu maslinika, kada to klimatske prilike dopuštaju. Ona se, prije svega, zasniva na procjeni kondicijskog stanja stabla. Ukoliko je došlo do lomova grana od divljači, snijega i slično, neophodno je izvršiti njihovu rezidbu, te pomladiti zapuštena, stradala i neproduktivna stabala, pojašnjavaju diplomirani inženjeri agronomije dr.sc. Miro Barbarić i mr.sc. Marija Prlić iz Federalnog agromediteranskog zavoda.
Grane koje nisu polomljene, a zahtijevaju pomlađivanje se prstenuju, čime se osvježava stablo za slijedeću godinu. Također, rezidbom se pomlađuju starije masline iz panja ili guke te one koje su opožarene tokom ljeta.
Zaštita maslina u januaru se odnosi na utvrđivanja brojnosti populacije štitastih uši (Saissetia oleae) i zaraze paunovim okom (Spilocaea oleagina) zimskim pregledom maslinika, kako bi organizirali zaštitu kada za to dođe vrijeme. U svrhu zaštite se koriste sredstva na bazi mineralnih ulja, aktivne tvari piriproksifena i dr.te bakreni pripravci kada je riječ o paunovom oku.
Ako ste izostavili osnovnu gnojidbu prošle godine, provedite je u djelo krajem mjeseca, tako što gnojivo inkorporirate u tlo s niskim udjelom dušika naspram fosfora i kalija te dodajete i stajnjak kao i druga organska gnojiva.
Iskoristite ovo vrijeme i za provjeru uskladištenog maslinovog ulja pregledom u posudama i prostorijama. Kvalitetu provjeravate prije punjenja u boce i drugu ambalažu. Kod primjene preparata jako je važno držati se uputa proizvođača o dozama kao i preporukama agronoma u agro-centrima.
Tagovi
Masline Maslinik Miro Barbarić Marija Prlić Federalni agromediteranski zavod Gnojidba Maslina zimi
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano