Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinovo ulje
  • 19.12.2015. 14:00

Najbolja godina za maslinovo ulje!

Ova ćemo godine imati najbolja maslinova ulja u posljednjih deset godina!

Foto: pixabay.com
  • 238
  • 10
  • 0

"Ovogodišnja maslinarska sezona ne samo da je vrlo dobra, nego je odlična. Nakon više od deset godina otkako mi u Institutu za jadranske kulture pratimo kvalitetu maslinovih ulja, možemo slobodno kazati kako se radi o najboljoj godini, što je zasluga i samih maslinara koji su očito usvajanja znanja od strane samih stručnjaka", izjavila je to dr. sc. Mirella Žanetić s Instituta, na prvoj Noći mladog maslinovog ulja Kaštela 2015 koja je u nazočnosti više od stotinu maslinara održana u utorak sućuračkom vatrogasnom domu.

Razlog nastajanja ove manifestacije je nažalost obavijest da dvije maslinarske udruge, Udruga Oblica iz Trogira i Udruga Lotnjak iz Klisa prekidaju s radom i da je ovo područje osiromašeno za dvije manifestacije koje su ove udruge organizirali. To su Dani mladog maslinovog ulja i Lotnjak Fest.

Potaknuti informacijama o gašenju udruga, u suradnji sa Insitutom za jadranske kulture i melioraciju krša, organizirana je Noć mladog maslinovog ulja. Cilj ove večeri je da u jednom konstruktivnom dijalogu razmijenimo iskustva rada u masliniku, ali i iskustva u organizaciji aktivnosti maslinarskih udruga.

Visoka kvaliteta maslinova ulja zasluga je maslinara koji su prihvatili i primijenili stručne savjete

"Naša udruga svakako nije konzervativna po ovom pitanju. Kroz svoje programe nudimo mogućnost povoljnog iznajmljivanja agro-mehaničke opreme, posredovanje u sezonskom zapošljavanju "mladog" radnog osoblja (to su oni ispod 50 godina) i dobiti popuste na količinu kroz grupnu kupnju i direktno naručivanje iz tvornice (gnojiva, mineralna i folijarna, agromehanička oprema...).

Uz standardnu edukaciju putem predavanja, u suradnju sa Savjetodavnom službom šaljemo SMS obavijesti o radovima u masliniku (kojim se ovim putem također zahvaljujemo) i evo trudimo se koliko možemo oko plasmana ulja na tržište. Sada kada imamo jednog zaposlenog na pola radnog vremena pa se može puno toga više i napraviti", kazao je predsjednik kaštelanske udruge maslinara Mastrinka Goran Pavlov, navodeći kako se na ovogodišnjoj prvoj Noći mladog maslinovog ulja ocjenjivao 31 uzorak, od kojih su neki stigli s područja Brača, Žrnovnice, Trogira i Piska.

Od 31 uzorka čak 21 ulje bilo je ekstradjevičansko. Iako pobjednici nisu bili deklarirani, u top 3 izabrana su ulja našeg kolege novinara Mladena Krnića koji svoj maslinik s oko 400 stabala ima u Labinskoj dragi, ulje Jakše Sokola iz Kaštel Sućurca i Anđelka Kuzmanića iz Lokve Rogoznice kraj Omiša.

Na samom događanju bili su prisutni predstavnici udruga Orkula iz Žrnovnice i Paićuša iz Piska.

Tekst: Jakov Žarko / Foto: pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Maslinarstvo Mirella Žanetić Udruga Oblica Udruga Lotnjak Dani mladog maslinovog ulja Lotnjak fest Noć maslinovog ulja Maslinovo ulje Maslina

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.