U zavisnosti od tipa i sorte određuje se moment berbe, ali i mogućnost čuvanja. Evo nekoliko bitnih savjeta
Vrijeme je za berbu krušaka, a za zimu ih treba uskladištiti i sačuvati. One su nešto osjetljivije od jabuka i zbog toga cijelom procesu trebamo pristupiti pažljivije. Za čuvanje se odabiru zdravi i čvrsti plodovi, najbolje da su u početnoj fazi zrelosti.
Trebamo razlikovati evropske sorte Pyrus communis koje se u najvećem broju odlikuju karakterističnim kruškastim oblikom i sočnim mesom, od azijskih sorti Pyrus pyrifolia koje imaju okrugli oblik i hrskavije plodove.
Termin berbe nije isti za sve sorte, kao ni za oba tipa krušaka. Kada su u pitanju evropske sorte one se ne beru kada je plod u fazi zrelosti. Takvi plodovi bi tokom čuvanja veoma brzo propali, jer se razvijaju procesi truljenja.
Berba se obavlja u trenutku kada je plod spreman, dok se još uvijek odlikuje čvrstoćom. Postoje razne metode određivanje tog momenta, od starih načina do onih uz pomoć savremenih instrumenata.
Za amaterske uzgajivače najbolji je znak kada plod koji visi lagano povučete prema gore. Ako se peteljka odvaja od grančice, vrijeme je za berbu.
Veliki uticaj na dužinu perioda čuvanja ima izbor sorte. Rane, ljetne se mogu čuvati kraći period, dok se najduže čuvaju kasne, zimske sorte. Većina zahtjeva da se nakon bebe rashlade u periodu do osam sedmica kako bi se razvila bolja tekstura i okus.
Azijske se beru nešto zrelije, ali se mogu čuvati u periodu do tri mjeseca. U slučaju da ih predugo ostavite na grani, plodovi počinju da fermentišu i dobijaju alkoholni okus.
Za skladištenje odaberite samo zdrave, čvrste plodove bez znakova oštećenja, napada štetočina ili simptoma oboljenja. Kao priručno skladište mogu vam poslužiti drvene gajbice i kartonske kutije sa otvorima za ventilaciju. Slojeve odvojite papirom. Plodovi ne bi trebalo da se dodiruju.
Idealni uslovi skladištenja su vlaga od 85 do 90 posto i temperatura 0°C. U zavisnosti od sorte mogu se skladištiti u ovakvim uslovima i do pola godine. Kada ih uzmete iz ovakve sredine ostavite ih na sobnoj temperaturi između tri do deset dana da potpuno sazore.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica