Potrebno je pažljivim otkopavanjem i vađenjem korijena sa što više žila, unijeti u ranije pripremljenu jamu ili sa prethodnom pripremom voćaka koja se sastoji iz skraćivanja skeletnih žila na određenoj dužini.
Ponekad se ukazuje potreba da se i starije dosta razvijene voćke presade sa jednog mjesta na drugo.
To se može uspješno uraditi pažljivim otkopavanjem i vađenjem korijena sa što više žila, odnosno sa što većom količinom zemlje oko njih, koja se od ovih ne odvaja, i njihovim prenošenjem u ranije pripremljenu jamu ili sa prethodnom pripremom voćaka koja se sastoji iz skraćivanja skeletnih žila na određenoj dužini.
Presađivanje voćaka sa većom količinom zemlje može se uspješno primijeniti i kod nešto mlađih stabala koja u blizini stabala imaju dovoljno sitnih i razgranatih žila i žilica, tako da mogu voćku snabdjeti mineralnim materijama i vodom iz zemljišta.
Naročito se ovo može primijeniti kod voćaka na vegetativnim podlogama. Potrebno je da se otkopavanje vrši pažljivo i dosta daleko od stabla kako bi se izvadilo dosta žila, da takav korijen sadrži i veliku masu zemlje, te prenošenjem voćke i sađenjem u naprijed pripremljenoj rupi. To je teže izvodljivo ako se voćke moraju prenositi nešto dalje od mjesta na kome su se ranije nalazile.
Presađivanje starijih voćaka prethodnom pripremom može da se obezbijedi veći uspjeh i zato zaslužuje veću pažnju. Ovaj način presađivanja izvodi se na sljedeći način: rano u jesen ili u rano proljeće ili zimi kada zemljište nije smrzlo, oko stabla na 0,5 do jednog metra rastojanja iskopa se kružni jarak širine oko 50 cm pa i više zavisno od toga na kojoj se dubini nalaze skeletne žile.
Sve žile na koje se pritom naiđe treba odsjeći i povaditi. Prije sječe, žile koje su ostale na voćkama izgladiti oštrim nožem, dezinfikovati petoprocentnim rastvorom plavog kamena, pa čitav kružni jarak, u koji se presađuju voćke sa korijenom i zemljom, zatrpati zemljom, starajući se da se oko presjeka žila nabaci sitna, plodna, rastresita zemlja.
Da bi se u njoj iz presjeka skeletnih žila razvilo što više novih, koje će u najvećoj mjeri i omogućiti primanje voćke poslije presađivanja, važno je odrediti dovoljan prečnik jarka prema uzrastu voćke. U ovakvom kružnom jarku obično će se u toku vegetacije razviti dovoljno sitnih žila, ali se ponekad mora čekati dvije do tri godine da se one dovoljno razviju. U isto vrijeme treba i grane krune skratiti. Skraćivanje grana zavisi od razvijenosti voćke i razgranatosti korijenovog sistema. Ako je zemljište nedovoljno vlažno, ovo skraćivanje treba da bude jače.
Presađivanje voćaka je delikatan posao i uspjeh zavisi od mnogo činilaca. Vađenje voćaka raditi po mogućnosti kada je vrijeme oblačno, te ne smije se voćka naginjati naglo u stranu jer bi se time pokidale sitnije žilice. Zatim, prenošenje voćaka sa korijenom i zemljom raditi pažljivo, da se ne bi desile mehaničke povrede. Ukoliko je prenošenje nešto duže, žile treba pokriti vlažnom sargijom ili sličnim materijalom, te treba nastojati da voćka bude na novom mjestu u istom položaju kao i ranije, sa iste strane, da ne bi došlo do povrede stabla.
Presađene voćke treba što bolje njegovati, a to će reći zemljište redovno obrađivati, đubriti, po mogućnosti i po potrebi navodnjavati, suzbijati prouzrokovače bolesti i štetočine, uz primjenu i ostalih mjera njege kod voćaka.
Tagovi
Autor