Pretraga tekstova
Mikrobiološka ili bakterijska đubriva imaju pozitivnu ulogu u ishrani voćarskih kultura, a samim tim u dobivanju zdravijeg i sigurnijeg ploda.
Mikrobiološka ili bakterijska đubriva sve više se primjenjuju u voćarskoj proizvodnji. Ona predstavljaju čistu kulturu određenih uzgojnih sojeva mikroorganizama na hranjivoj podlozi. Njihov utjecaj može se pokazati na više načina:
Preparati mikrobioloških đubriva koriste se u raznim oblicima, ovisno od vrste i načina primjene đubriva. Tako postoje tekuća đubriva, suha (u prahu ), vlažna, zamrznuta (granulirana) i dr. U proizvodnji se najviše koriste: fiksatori azota, fosfobakterin, mikorizin, humiforini i silikobakterin.
"Primjenom fiksatora azota povećava se količina azota u zemljištu. Oni sadrže aktivne vrste simbioznih i slobodnih fiksatora azota i algi koje fiksiraju azot. Najviše se koriste vlažne forme đubriva s tresetom kao nosačem i tekućeg oblika, a najviše primjene imaju u rasadničkoj proizvodnji. Fosfobakterin se priprema od čiste kulture bakterija, koje mineraliziraju organske spojeve s fosforom. Primjenjuju se na zemljištima bogatom fosforom. Mikorizin sadrži mikorozne gljive i koristi se za inokulaciju korijena sadnice pred sadnju. Mikorizne gljive pomažu apsorpciju hranjivih elemenata i vode iz zemljišta. Humiforin ubrazava proces mineralizacije organskih tvari. Unosi se u zemljište sa stajnjakom. Silikobakterin je mikrobiološko đubrivo koje pomaže oslobađanje kaliju iz alumosilikata pomoću mikroorganizama koji proizvode veće količine ugljične kiseline čime otapaju alumosilikate i druge minerale kalija", objašnjava savjetodavac iz voćarstva i vinogradarstva Aleksandar Mitić.
Navedena mikrobiološka đubriva imaju pozitivnu ulogu u ishrani voćarskih kultura, a samim tim u dobivanju zdravijeg i sigurnijeg ploda.
Tagovi
Voće Mikrobiološka đubriva Bakterijska đubriva Fiksatori dušika Fosfobakterin Mikorizin Humiforini Silikobakterin
Autorica
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Tamo gdje je na vrijeme obavljena prihrana, strna žita su u dobroj kondiciji...