Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biserna maslina
  • 12.07.2020. 14:25

Leucocarpa - biserna maslina vjerskog značaja

Kroz povijest se zbog plodova snježno bijele boje, koja u zapadnoj civilizaciji simbolizira čistoću, koristila uglavnom u vjerske svrhe.

Foto: Časopis Maslinar
  • 2.474
  • 61
  • 0

Ulje leucocarpe, neobične masline s plodovima bijele boje, koja potječe iz antičkih vremena, koristi se uglavnom u vjerske svrhe, prilikom katoličkih sakramenata i obreda, piše Maslinar

Danas raste u južnoj Italiji, a posebno je raširena Leucocarpa poznata kao leucolea, maslina s plodovima bijele boje koji izgledaju kao biseri. Drevna je sorta iz Kalabrije, gdje su je, pretpostavlja se, donijeli stari Grci još u doba Magne Graecije, znači od 8. stoljeća prije Krista.

Uzrok u genetici

Innozenzo Muzzalupo, znanstvenik s talijanskog Istraživačkog centra za masline, citruse i voćke pri Vijeću za poljoprivredno istraživanje i ekonomiju, ustanovio je da plod ima bijelu boju jer se aktivacija flavonoida i antocijanina, koja za sazrijevanja ploda kod drugih sorti maslina, u suradnji s degradacijom klorofila, uzrokuje tamnjenje, kod nje uopće ne događa.

Leucocarpa je, stoga, jedina sorta masline čiji plod u svim fazama sazrijevanja zadržava bijelu plodu ili eventualno požuti prije truljenja zbog oksidacije lipida. Muzzalupo i suradnici ustvrdili su da je razlog tome blokirana transkripcija određenih gena na enzimskoj razini, za što je odgovoran proces regulacije kojeg uvjetuje mikro RNA u koštici ploda.

Krunidbeno ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno od leucocarpe prema sastavu masnih kiselina, aromama i okusu slično je ulju drugih sorti maslina pa njena "ekskluzivnost" leži samo u njenom neobičnom izgledu i činjenici da se teže reproducira zbog čega raste na ograničenom području.

Kroz povijest se zbog plodova snježno bijele boje, koja u zapadnoj civilizaciji simbolizira čistoću, koristila uglavnom u vjerske svrhe. Ova sorta se, stoga, sadila uokolo samostana jer se njeno ulje nakon blagoslova koristilo u katoličkim sakramentima i obredima. Posebno je zanimljivo da se u drevna vremena uljem leucocarpe pomazivalo careve prilikom krunidbe.

Priredila Mladena Mimica Varnica
(Izvor: članak Leucocarpa, the Dazzling White Olive From Magna Graecia, Ylenia Granitto za Olive Oil Times, listopad 2018.)


Tagovi

Leucocarpa Biserna maslina Neobična maslina Bijela boja


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner