Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Globalna poljoprivreda
  • 01.11.2025. 12:00

Kruška između tradicije i tržišta: Globalni rast, regionalni izazovi

Kruška potječe iz područja između Crnog mora i Kaspijskog jezera, sjevernog Irana i dijelova današnje Turske, gdje su pronađeni najstariji tragovi samoniklih vrsta roda Pyrus

Kruška između tradicije i tržišta: Globalni rast, regionalni izazovi
Foto: AK grafika*
36
0
0

Kruška (Pyrus communis L.) jedna je od najstarijih i najraširenijih voćnih vrsta na svijetu. Ova voćka, poznata po sočnim plodovima blagog, aromatičnog okusa, od davnina ima posebno mjesto u ljudskoj prehrani, ali i u poljoprivrednoj proizvodnji. Danas se uzgaja na gotovo svim kontinentima, a njena globalna važnost stalno raste zahvaljujući prilagodljivosti, nutritivnoj vrijednosti i velikom broju sorata.

Porijeklo i historija uzgoja

Potječe iz područja između Crnog mora i Kaspijskog jezera, sjevernog Irana i dijelova današnje Turske, gdje su pronađeni najstariji tragovi samoniklih vrsta roda Pyrus. Smatra se da su je ljudi počeli uzgajati još prije više od 3.000 godina. Antički Grci i Rimljani cijenili su krušku kao "dar bogova", a poznato je da su rimski poljoprivrednici već tada poznavali više od 40 sorti.

Iz Azije se ova voćka proširila prema Evropi, gdje je kroz stoljeća selekcijom razvijen veliki broj kultivara različitih okusa, oblika i vremena dozrijevanja. U Aziji je, pak, zadržala poseban oblik kroz tzv. azijske kruške (Pyrus pyrifolia), koje imaju hrskavu teksturu i više podsjećaju na jabuke.

Danas postoji više od 5.000 poznatih sorata krušaka, iako se u komercijalnoj proizvodnji koristi manji broj njih. Najpoznatije evropske sorte su:

  • Viljamovka (Williams, Bartlett), jedna od najraširenijih sorti na svijetu, pogodna za svježu potrošnju i preradu (rakije, sokovi, kompoti)
  • Conference, dominantna sorta u Evropi, poznata po duguljastom obliku, čvrstom mesu i mogućnosti dugog skladištenja
  • Abate Fetel, popularna u Italiji, Francuskoj i Španiji, ima izdužene plodove i bogatu aromu
  • Packham’s Triumph, vrlo rasprostranjena u južnoj hemisferi (Argentina, Južna Afrika, Australija)
  • Santa Maria, Kaiser, Rocha, važne sorte u mediteranskom i atlantskom području

U Aziji su posebno cijenjene sorte poput Nashi i Hosui, koje imaju hrskavu strukturu i visoku sočnost.

Globalna poljoprivreda, kruška
Danas ima više od 5.000 sorata krušaka (Foto: Shutterstock/Stockology Denis Grishyn)

Globalna proizvodnja i tržište

Prema podacima Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), u svijetu je 2024. godine proizvedeno oko 26 miliona tona ovog voća. Daleko najveći proizvođač je Kina, koja ostvaruje više od 70 % svjetske proizvodnje (oko 18 miliona tona godišnje). Zatim slijede Sjedinjene Američke Države (oko 600.000 t), Argentina (550.000 t), Turska (520.000 t), Italija (490.000 t)...

Među značajnijim proizvođačima također su Nizozemska, Španija i Južna Afrika. Iinače, ukupna površina pod kruškama u svijetu procjenjuje se na oko 1,3 miliona hektara.

Najveći izvoznici su Nizozemska (više od 400.000 tona godišnje, pretežno sorta Conference), zatim Kina, Argentina, Belgija i Južna Afrika, dok su najveći uvoznici Njemačka, Velika Britanija, Rusija i Francuska.

Kruške u prehrambenoj industriji i potrošnji

Konzumiraju se svježe, ali i prerađene u velikom broju proizvoda, kao što su kompoti, džemovi, marmelade, voćni sokovi, nektari, sušene, te aromatizirani proizvodi (npr. kruškovača, likeri, rakije). U nekim regijama važnaje i u tradicionalnoj destilaciji, a najpoznatija je viljamovka, rakija od istoimene sorte.

U gastronomiji se koristi i u pripremi kolača, salata, sireva i mesnih jela, posebno u kombinaciji s plavim sirevima (npr. gorgonzola ili roquefort).

Posvetili joj i reklamnu kampanju: Stara sorta kruške Xenia sve popularnija

Prosječna godišnja potrošnja u Evropi iznosi oko 4 do 5 kilograma po stanovniku, dok je u Aziji znatno viša, posebno u Kini i Japanu.

Globalna poljoprivreda, kruška
U 2024. godini proizvedeno oko 26 miliona tona krušaka (Foto: Shutterstock/ancoay)

Kruška je voće visoke prehrambene vrijednosti i niske energetske gustoće. Na 100 grama svježeg ploda sadrži prosječno 57 kcal energije, 15 g ugljikohidrata, 3-4 g vlakana, 10-12 g šećera (fruktoza, glukoza, saharoza), 0,3 g proteina, 0,1 g masti, 4-6 mg vitamina C, 120 mg kalija i 10 µg folne kiseline.

Zahvaljujući visokom udjelu vlakana (posebno pektina), potiče probavu i zdravlje crijeva, dok nizak nivo kiselina čini ovo voće laganim i pogodnim za osobe s osjetljivim želucem.

Osim toga, sadrže flavonoide i fenolne kiseline s antioksidativnim djelovanjem, koji doprinose zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Redovna konzumacija može pomoći u regulaciji krvnog pritiska, holesterola i glukoze u krvi.

Proizvodnja krušaka u BiH, Hrvatskoj i Srbiji

Ukupna površina pod kruškom u Bosni i Hercegovini znosi 6.192 hektra. Prema podacima entitetskih zavoda za statistiku u 2024. godini u Federaciji BiH proizvedeno je 16.151 tona ovog voća, u Republici Srpskoj 18.078 t, a u Brčko Distriktu BiH 248 t.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj je 2024. godine proizvedeno 2.727 tona, od čega je 2.053 t bilo namijenjeno za tržište, a 674 t za ličnu upotrebu. Najviše se uzgaja u Slavoniji, Međimurju i Moslavini, a vodeće sorte su Viljamovka, Conference, Abate Fetel i Santa Maria. Zbog ograničene količine i nestabilne proizvodnje, Hrvatska je uvoznik, najviše iz Italije i Nizozemske.

Republika Srbija je jedan od najvećih proizvođača u jugoistočnoj Evropi. Reporter linker je objavio kako je u 2024. godini proizvedeno 55.480 tona, sa značajnim potencijalom za izvoz, ponajviše u Rusiju i zemlje EU. Dominira sorta Viljamovka, a značajan dio uroda koristi se za destilaciju rakije.

Izazovi i perspektive uzgoja

Kruška, iako cijenjena kultura, suočava se s nekoliko izazova kao što su osjetljivost na bolesti (posebno bakterijsku palež -Erwinia amylovora), zatim klimatske promjene (kasni mrazevi, suše), te zahtjevi za navodnjavanjem i zaštitom.

Globalna poljoprivreda, kruška
Konzumiraju se svježe, ali i prerađene u velikom broju proizvoda (Foto: Shutterstock/Maren Winter)

Uprkos tome, ima značajan tržišni potencijal, posebno u segmentu domaće i ekološke proizvodnje. Potrošači sve više traže lokalne i prirodno uzgojene plodove, a kruška s raznolikim sortama, aromama i mogućnostima prerade, može postati važan adut kontinentalne i mediteranske poljoprivrede.

To je voćka s bogatom historijom, velikim sortnim potencijalom i značajnom ulogom u svjetskoj poljoprivredi. Od antičkih vremena do današnjih modernih nasada, zadržala je status cijenjene i svestrane kulture.

Uz odgovarajuću tehnologiju uzgoja, zaštite i čuvanja, kruška može biti profitabilna voćna vrsta i važan dio regionalne poljoprivredne ponude, kako za svježu potrošnju, tako i za preradu u visokokvalitetne proizvode.

*Naslovna fotografija: Shutterstock/PhotoJuli86, artistdesign.13


Tagovi

Globalna poljoprivreda Proizvodnja krušaka Dar bogova Kina Nizozemska


Autor

Ivica Korman

Više [+]

Diplomirani novinar, biciklist, hedonist (ne nužno tim redom). Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnim tiskanim medijima, a posljednjih nekoliko godina radio je kao glavni urednik dvotjednog časopisa za poljoprivredu.