Osim poreporuka za zaštitu voćaka, donosimo mjere za očuvanje plodova tokom skladištenja
Plodovi jabuke su u ovom trenutku najviše ugroženi od štetočina koje mogu ozbiljno da naruše rod jesenjih sorti. Istovremeno, približava se berba, pa je važno obratiti pažnju i na mjere koje sprječavaju pojavu truleži tokom skladištenja.
Jesenje sorte su sada u različitim fazama obojavanja i sazrijevanja plodova, dok se ljetne sorte već uveliko beru.
Napominju kako u ovom periodu posebnu pažnju treba obratiti na najznačajniju štetočinu - jabukinog smotavca (Cydia pomonella). Vizuelnim pregledima plodova i listova može se uočiti prisustvo položenih jaja. U toku je let i polaganje jaja treće generacije ove štetočine.
Voćnjake napada druga generacija jabukinog smotavca - šteta može da bude i 100 posto
"Gusenici je potrebno svega dvadesetak minuta da se ubuši u plod, pa je prostor za efikasnu zaštitu vrlo kratak. Zato je upravo sada pravi momenat za tretman!", savjetuju iz Prognozno izveštajne službe (PIS).
U vrijeme polaganja jaja, prije piljenja gusjenica i na samom početku piljenja, preporučuju primjenu sljedećih insekticida:
Osim jabukinog, prisutan je, ističu, i breskvin smotavac, koji nakon završetka berbe bresaka nastavlja razvoj na jabukama i dunjama.
Primjenom navedenih insekticida sprječava se dalji razvoj i piljenje gusjenica obje štetočine, a samim tim i nastanak šteta na plodovima jabuke uslijed njihovog ubušivanja.
Da bi se obezbijedilo duže čuvanje plodova i smanjili gubici u skladištu, savjetuju da jabuku treba brati u optimalnoj zrelosti, jer prezreli plodovi brže podliježu truleži. Berbu je, naglašavaju, potrebno obavljati pažljivo, bez grubog rukovanja, budući da i najmanja povreda na pokožici može biti ulaz za patogene.
Nakon berbe, preporučuje se što brže hlađenje, čime se usporava razvoj infekcija koje su nastale još u voćnjaku. Važna je dezinfekcija skladišta i ambalaže, jer se na taj način smanjuje prisustvo inokuluma i rizik od širenja skladišnih bolesti. Hemijske mjere zaštite plodova od skladišnih bolesti provesti dvije sedmice do sedmicu dana pred berbu, nekim od registrovanih fungicida za tu namjenu, od kojih preporučaju:
Posebno napominju da kod sorti jabuke koje se približavaju berbi, potrebno je pažljivo birati preparate u skladu sa karencom, kako bi plodovi bili zdravi i sigurni za potrošnju.
Tagovi
Autorica