Pretraga tekstova
U voćnim zasadima koji su pretrpjeli štetu od izmrzavanja treba primijeniti i aminokiseline, jer će one u velikoj mjeri pospješiti oporavak od stresa
Dok voćari zbrajaju štete nastale uslijed proljetnih mrazeva, ne smije se zaboraviti ni na očuvanje zdravstvenog stanja biljaka. Važno je pravovremeno obaviti tretmane hemijskim sredstvima protiv bolesti i štetočina koje mogu dodatno ugroziti voćne kulture.
Savjetodavac za zaštitu bilja iz PSS Požarevac Violeta Stanković ističe da trenutni vremenski uslovi sa dužim periodima vlaženja kao i temperature iznad 15oC posebno pogoduju pojavi gljivičnih infekcija.
"Najznačajniji prouzrokovači su, na prvom mjestu Monilinia spp koja uzrokuje sušenje grana i grančica kao i trulež plodova, potom Stigmina carpophila, prouzrokovač šupljikavosti lista koštičavog voća i Blumeriella jaapii koja izaziva pjegavost lista višnje i trešnje", navodi ona.
Kako dalje napominje, visoke temperature u ovom periodu uslovile su pojavu štetnih insekata poput žute i crne šljivine ose u zasadima šljive kao i crne trešnjine vaši Myzus cerasii u zasadima trešnje. Da bi se spriječila pojava infekcija ili barem zaustavilo širenje, ukoliko je ipak došlo do pojave, potrebno je reagovati i na vrijeme zaštititi voćne zasade.
"Monilioza koštičavih voćnih vrsta suzbija se u fenofazi cvjetanja i precvjetavanja. Kada su u pitanju ovakvi vremenski uslovi kao sada, potrebno je koristiti sistemične fungicide na bazi pirimetanila, ciprodinila, tebukonazola ili kombinaciju boskalida i piraklostrobina."
Protiv prouzrokovača šupljikavosti i pjegavosti lista koriste se kontaktni fungicidi. Zasade šljive treba tretirati u fazi precvjetavanja sredstvom na bazi kaptana i za sedam dana ponoviti isti tretman, dok se u zasadima višnje i trešnje primjenjuje aktivna materija dodin ili ditianon.
"U ovoj fazi je veoma važno sačuvati zdrav list, cvijet kao i plod", naglašava Stanković i dodaje da u voćnim zasadima koji su pretrpjeli štetu od izmrzavanja treba primijeniti i aminokiseline, jer će njihova primjena u velikoj mjeri pospješiti oporavak od stresa uslijed pojave niskih temperatura.
Tokom vegetacije treba nastaviti sa zaštitom i od eventualne pojave štetočina, što umnogome zavisi od vremenskih uslova.
Tagovi
Zaštita voća Koštičavo voće Fungicid Violeta Stanković Monilinia spp Šupljikavost lista Pjegavost lista
Autorica
Više [+]
Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Vječno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 3 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 3 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi