Cilj klasiranja je da se postigne ujednačenost plodova u jednoj ambalaži, čime se postiže ne samo ljepši izgled voća i njegovo duže čuvanje, već i znatno viša cijena.
Prvi posao poslije berbe je klasiranje voćnih plodova i to na one namijenjene za prodaju bilo na domaćem ili inostranom tržištu. Ono se radi po sortama, krupnoći, boji, stepenu zrelosti i kvalitetu. Ono po sorti, boji, stepenu zrelosti i kvalitetu radi se od oka, dok klasiranje po krupnoći osim "odokativno" može i rukom, pomoću rupa i mašinski.
Ovim načinom mogu da sortiraju samo izvježbana lica, koja mogu dosta tačno da ocijene u koju grupu treba plodovi da dođu. Ipak, ovaj način nije najpouzdaniji.
Izvodi se tako što kada se plod obuhvati palcem i velikim prstom onda u tu klasu dođe 14 plodova u kilogramu. Kada se plod obuhvati palcem i velikim prstom pa ostane prostor u širini jednog prsta, onda čini klasu sa 10 plodova u jednom kilogramu; ako je praznina od dva prsta onda spada u klasu od šest do sedam plodova; i na kraju ako je praznina od četiri prsta onda čini klasu od oko četiri do pet plodova u jednom kilogramu.
Iako ovaj način nije dovoljno tačan, jer uglavnom zavisi od dužine prstiju i veličine šake onoga ko jabuke sortira, ipak se često primjenjuje u praksi. Navedena mjera važi za okruglaste plodove.
Ovaj način zasniva se na propadanju plodova kroz kalibrirane otvore napravljene na daščici ili debljem kartonu. Okrugle rupe su različite širine, počev od 5,5; 6,0; 6,5; 7,0; 7,5; 8,0; i 8,5 cm. Provlačenjem plodova kroz rupe određuje im se klasa krupnoće.
Za ovo klasiranje čak postoje i naročiti metalni prstenovi različite veličine.
Ovaj metod je brži, jednostavniji i ekonomičniji i primjenjuje se kada se radi o velikim količinama voća. Koristi se za klasiranje jesenjih i zimskih sorti jabuka i krušaka, nedozrelih bresaka, kajsija i šljiva i zrelih šljiva za sušenje. Postoje više tipova ovih mašina (trijera), različitih konstrukcija i kapaciteta. Rad im se zasniva na težini i veličini plodova. Sve mašine za ovakvo mjerenje voća imaju sljedeće dijelove: prijemni koš, transporter, dio za klasiranje i eventualno dio za poliranje i pakovanje plodova.
Rade na principu trijera - propadanjem plodova kroz kalibrirane otvore ili prekidanjem svjetlosnog zraka koji aktivira foto ćeliju, a onda preko određenog mehanizma plodove izdvaja u dio za pakovanje. Kod klasiranja po težini svaki plod dospijeva u posebno lonče, koje putuje preko osvijetljene vage, koja mjeri u momentu kada se lonče sa plodom nalazi u položaju ispravnom za mjerenje.
Postoje i specijalni stolovi gdje se radi primarna separacija plodova gdje se grubo odvajaju plodovi koji ne zadovoljavaju po kvalitetu, oni koji su oštećeni u transportu, presječeni ili nagnječeni. Mašine za klasiranje su sastavni dio linije pakovanja. Plodovi se razvrstavaju u grupe i to prema veličini, težini i boji. Ti su uređaji mehanički, tj. elektronski i imaju senzore i softvere koji vode evidenciju o količinama po klasama, vremenu rada i slično.
Tagovi
Autor